Internetoperatör stoppar kinesiskt besök i säkerhetsklassat datacenter

Taggar i artikeln

Kina Säkerhet Säpo
Publicerad
Uppdaterad

Jon Karlung, vd på internetoperatören Bahnhof, stoppar en kinesisk delegation från att besöka bolagets underjordiska datacenter Pionen. Istället har Bahnhof kontaktat Säpo och överlämnat listan med namnen på delegationens deltagare. ”När det gäller Kina får man helt enkelt inte vara godtrogen”, poängterar Karlung.

Anders Frick

För sju år sedan stoppade Bahnhof, med vd Jon Karlung i spetsen, ett tv-team från Ryssland som ville spela in ett vetenskapsprogram i internetoperatörens serverhallar. Nu stoppar Bahnhof en delegation med regeringstjänstemän från en rad departement i Hongkong från ett besök i bolagets bergrum.

Bergrummet går under namnet Pionen och är en säkerhetsklassad datorhall. Ursprungligen var detta ett skyddsrum för det civila försvaret i Stockholm, men de utrymmen där utryckningsfordon då skulle parkeras är idag fyllda av servrar.

Bakgrunden är att Bahnhof under sommaren kontaktades av en svensk konsult inom bergteknik. Denne ville arrangera ett besök i Pionen tillsammans med en 21 man stor delegation regeringstjänstemän från en rad hongkongesiska departement, däribland ”Office of the Government Chief Information Officer (HKSAR)”. Konsulten förklarade att gruppen kommer tillbringa ett antal dagar i Stockholm och besöka flera olika underjordiska anläggningar. Anledningen till besöket skulle vara att lära sig mer om svenskt bergsbyggande och underjordskonstruktioner. Men nu sätter Bahnhofs vd Jon Karlung stopp för besöket i underjorden.

Annons

”Att representanter för en totalitär diktatur vill inspektera vårt datacenter hör till ovanligheterna. Vi tackade naturligtvis nej till besöket av säkerhetsmässiga skäl, och med hänsyn till det rådande omvärldsläget. Vi har också kontaktat Säkerhetspolisen och bistått med listan på samtliga 21 personer i delegationen. Vi tvivlar inte på att konsulten agerar i god tro, men när det gäller Kina får man helt enkelt inte vara godtrogen”, skriver Jon Karlung i ett blogginlägg. 

Istället uppmanar han företag och myndigheter till betänksamhet:

”Är det verkligen en bra idé att släppa in representanter för totalitära stater i skyddsvärda anläggningar? Ta en titt på hur vår omvärld ser ut, fundera ett extra varv och om du är osäker – kontakta Säkerhetspolisen eller MSB”, skriver han.

Annons

Enligt uppgift kommer delegationen istället att bland annat ta en närmare titt på Stockholms tunnelbanesystem, och ha ett möte med Trafikverket om säkerhet.

 

Annons