Finans Nyhet

Insidererkännanden står som spön i backen

Publicerad

På kort tid har flera chefer inom den amerikanska finansbranschen erkänt sig skyldiga till avancerade insiderupplägg.

Realtid.se

Nyligen erkände en advokat för Don Chu, en före detta anställd vid expertnätverksbolaget Primary Global Research, att hans klient befinner sig i förhandlingar med myndigheterna.

Individer som har kopplats till ett insiderupplägg hos Galleon Group har också erkänt sig skyldiga, enligt Financial Times.

Och under torsdagen lämnade hedgefonden SEC in insideranklagelser mot Jonathan Hollander, som är en före detta SAC-analytiker.

Annons

Anklagelserna handlar om att han ska ha köpt aktier i stormarknadskedjan Albertson´s precis innan ett förvärvet av bolaget hade offentliggjorts.

Enligt Financial Times har Jonathan Hollander gått med på att betala drygt 190 000 dollar. Han får också förbud att jobba inom finansindustrin närmaste tre åren.

Jonathan Hollanders advokat menar dock att han inte räknar med att hans klient blir åtalad för att ha begått brott.

Annons

Enligt SEC:s klagomål fick Jonathan Hollander tips av en vän, som har identifierats som Ramesh Chakrapani. Han jobbade vid Blackstone Group och var rådgivare i samband med en affär kring stormarknadskedjan Albertson´s.

Han åtalades till en början för att ha varit en del av ett större insidernätverk, men anklagelserna lades ned.

Så alldeles i dagarna erkände SAC: portföljchef Donald Longeuil att han gjort sig skyldig till insiderbrott i en liknande härva. Han var en av fyra SAC-anställda som arresterades för att ha fått insiderinformation från expertnätverksfirman Primary Global. Idag är han mycket ångerfull:

Annons

– Jag är ledsen för vad jag har gjort och den skada jag har åsamkat mina nära och kära. Jag har lärt mig mycket av denna erfarenhet och jag ser fram emot att kunna dra nytta av dessa lektioner då jag går vidare i livet, säger Donald Longeuil, enligt Financial Times.

Myndigheterna rekommenderar ändå ett fängelsestraff på 46-57 månader. Och Donald Longeuil har gått med på att betala 1,25 miljoner dollar i skadestånd.

Han har bland annat berättat att han fick SAC att köpa 400.000 aktier av Marvell Technologies efter ett tips från Sam Barai vid Barai Capital. Tipset handlade om vad en kommande kvartalsrapport skulle inehålla.

Samtidigt som Donald Longeuil har erkänt har juryn kring insideranklagelserna mot Galleons grundare, Raj Rajaratnam, inte kommit fram till något beslut under en rättegång som har pågått i sju veckor.

Han anklagas för insiderbrott som gav honom en vinst på 63 miljoner dollar, enligt Financial Times.

Annons