Finans Nyhet

Inget franskt vin utan statsstöd

Publicerad

Den franska staten har beslutat om att stödja den inhemska vinproduktionen genom att ge vinodlarna lån och bidrag på samanlagt 70 miljoner euro (630 miljoner kronor). Vinodlarna anser att åtgärderna är otillräckliga.

Stödet är ämnat att hjälpa vinoldarna med finansiella svårigheter samt att förbättra deras marknadsföringsåtgärder, uppger BBC.

Den franska vinindustrin som är världens näst största har drabbats hårt av fallande försäljning på hemma marknaden på grund av det växande intresset av viner från ”nya världen”, det vill säga Australien, Nya Zeeland, USA, Sydafrika och Sydamerika.

Den inhemska marknaden står för 70 procent av försäljningen, men på grund av ny marknadsföringsregler och striktare dryckeslagar har fransmännens vinkonsumtion minskat på senare tid.

Annons

Drygt 30 miljoner kronor kommer att användas för att marknadsföra franska viner utomlands. Enligt jordbruksminister Dominique Bussereau ska hjälppaketet leda till en positivare inställning till franka viner både i Frankrike och runt om i världen.

De franska vintillverkarna är dock inte nöjda med statssubventionerna som de ser som otillräckliga.

– Jag tror inte att resurserna kan mäta sig med de uttalade ambitionerna från regeringen, säger Jean-Michel Lemetayer från den franska jordbruksorganisationen FNSEA till nyhetsbyrån AP.

Annons

Annons