Finans Nyhet

Inget åtal för Obol-duon

Publicerad
Uppdaterad

UPPDATERAD Brottsundersökningen mot Obol-kompanjonerna läggs ner.

Helene Rothstein

Sara Johansson

Härvan runt Obol Investment har rönt stor massmedial uppmärksamhet i flera år. Nu står det klart att Obol-duon, Bo Johansson och Jan Saradlic slipper åtal, rapporterar Norrbottens-Kuriren.

Obol Investment, registrerat på Brittiska Jungfruöarna, ägnade sig framförallt åt pensionsförvaltning och sponsrade under 2000-talet flera idrottsföreningar. Bolaget var bland annat under en period huvudsponsor för Svenska basketligan.

Obol-gruppen hade bolag i Västindien, Panama, Kanada, Luxemburg och Brittiska jungfruöarna. Föreningen Aktiespararna har uppskattat att Obol kan ha förskingrat 250 miljoner kronor från personer och företag bara i Norrbotten. Startskottet för upplägget började 1989 och under 90-talet började Obol Investment förvalta enskilda hockeyspelares pensionskapital.

Annons

Obol Investments verksamhet har utretts av Ekobrottsmyndigheten som inledde en förundersökning för grovt bedrägeri i början av 2007. Något åtal blir det inte då åklagaren Staffan Granerfeldt har kommit fram till att det inte går att bevisa uppsåt, Obols avsikt behövde inte vara att lura sina klienter.

Enligt Granerfeldt finns det inga skrivna avtal mellan investerarna och Obol. Han berättar för Norrbottens-Kuriren att kunder har satt in pengarna på ett Swedbankkonto i Luleå men vart kapitalet sedan tagit vägen har både kunder och utredare haft svårt att spåra.

– Vi kan inte följa affärerna. De har investerat i aktier och det har inte gått hem. Men att spekulera i aktier är inte straffbart. De har sina förklaringar, och vi kan tycka att de är mer eller mindre trovärdiga.

Annons

Var Obol-duon befinner sig är fortfarande oklart.

Einar Wanhainen är konkursförvaltare för Obol Investment när det försattes i konkurs 2008. Att förundersökningen lagts ner är ett bakslag för honom.

– Det finns ju ingen bokföring kvar. Om det hade blivit åtal hade vi fått tillgång till utredningen men nu förblir den sekretessbelagd, säger han till Realtid.se.

Annons

Då hade han kunnat få svar på en del frågor som nu förblir obesvarade. Wanhainen säger att det rör sig om ett trettiotal investerare som investerat runt 100 miljoner kronor. Hur mycket som dessa investeringar skulle vara värda nu är omöjligt att säga.

Annons