Finans Nyhet

Hutchisons ”3” värt 190 miljarder

Publicerad
Uppdaterad

Hutchison Whampoa, som står bakom mobiloperatören 3, har satsat sammanlagt 190 miljarder kronor på 3G-utbyggnaden i Europa. En analys visar att det är jämnt skägg med vad satsningen värderas till i dag. Nu lovar Whampoas styrelseordförande Li Ka-Shing att bolagen i Sverige, Danmark, Italien, Storbritannien och Österrike ska visa svarta siffror före årets slut. Svenske partnern, Investor, kan andas ut.

Olle Blomkvist

Nästa år ska 3 inte behöva något kapitaltillskott. Stämmer det, är det en lättnad för Whampoas svenska partner, Investor.

Men problemen i Danmark väcker frågetecken. I Sverige och Danmark har 3 sammanlagt 417.000 abonnenter, men hittills i år har kundbasen i Danmark backat. Det som var barnsjukdomar i Sverige, när pågående samtal skulle skifta över från 3G-nätet till gsm-nätet, har fortsatt i Danmark. Morten Christiansen, chef för 3 i Danmark, skyller de tekniska problemen på roaming på mobiltelefonerna, och hoppas att kommande modeller ska lösa 3:s problem.

Den italienska verksamheten går däremot bättre. Med 4,5 miljoner abonnenter i Italien så är det dags att notera 3 på Milanobörsen före årsskiftet. Whampoa släpper 25 procent av ägandet i Italien vid introduktionen, vilket analytiker uppskattar kan dra in 9 till 14 miljarder kronor.

Annons

I Storbritannien har 3 lyckats att tredubbla antalet abonnenter den senaste 12-månadersperioden, från 1,2 miljoner till 3,2 miljoner abonnenter.

3 har 8,4 miljoner abonnenter totalt i Europa och 1 miljon abonnenter sammanlagt i Hongkong, Israel och Australien. Whampoa betalade sammanlagt 90 miljarder kronor för licenser som auktionerades ut till höga priser år 2000–2001.

Utifrån en kassaflödesanalys värderar Lex i Financial Times hela Hutchison Whampoas 3G-verksamhet till 140–190 miljarder kronor.

Annons

Annons