Finans Nyhet

HQ-boken nytt slagträ mot Mats Qviberg

Publicerad
Uppdaterad

Den nya HQ-styrelsen plockar fram den omtalade HQ-boken som slagträ mot Mats Qviberg i bråket om emissionslikviden.

Sara Johansson

Bråket mellan de nya ledamöterna i HQ AB och den tidigare ordföranden och grundaren Mats Qviberg är i full gång i Stockholms tingsrätt.

För två veckor sedan hade parterna en muntlig förberedelse där man var överens om en sak – de kan inte mötas i en förlikning.

Nu tar HQ:s ombud Viktor Magnell fram ett nytt vapen – journalisten Carolina Neuraths omtalade bok – Den stora bankhärvan.

Annons

I en skrift till Stockholms tingsrätt skriver Viktor Magnell att HQ-sidan kommer hänvisa till valda delar i boken under huvudförhandlingen som hålls den 14-15 maj 2012.

– Vi vill att tingsrätten ska få en bakgrund, förstå och sätta tvisten i sitt sammanhang för att inte bara se den isolerat.

Behöver rätten läsa hela boken?

Annons

– Det får de gärna göra om de vill. Men det är inget som vi kommer begära.

Viktor Magnell vill dock inte avslöja vilka delar i boken han tänker hänvisa till utan det kommer han återkomma med senare, uppger han.

Han är dock på det klara med att boken inte ska ersätta eventuella vittnesförhör.

Annons

Carolina Neurath vet inte vilka delar i boken som HQ vill hänvisa till men hon spekulerar i att det eventuellt kan handla om ett måndagsmöte som hon beskriver i boken. Där framkommer det bland annat att Mats Qviberg inte vill stänga tradingportföljen. Men det kan även handla om hur väl bolagets chefer kände till att att likviditeten var ”dopad” av aktielån från Öresund, resonerar hon.

– Jag tycker att det framgår på olika sätt i boken att Mats Qviberg visste mer än vad man tidigare kanske har trott. Det har framgått av olika intervjuer som har bekräftats från flera olika håll. Även Mats Qviberg har fått bemöta de delar i boken där han citeras och har bekräftat det, säger Carolina Neurath.

Bråket handlar om…

• …att Mats Qviberg och hans familj har betalat in ett förskott på den räddningsemission som HQ planerade sommaren 2010 och som familjen därefter inte sett skymten av.

• Totalt landar familjens skadeståndsanspåk på 56 miljoner kronor varav Mats Qvibergs andel motsvarar drygt 11,8 miljoner kronor.

• När kravet kom från familjen var den nya styrelsen i HQ snabba med att lämna in en så kallad negativ fastställelsetalan, det vill säga för att övertyga rätten att det inte finns en fordran på bolaget.

• Mats Qviberg lämnade snabbt in en genstämning till tingsrätten med sitt krav mot HQ.

• Övriga familjen vill att tvisten ska avgöras av en skiljenämnd, vilket HQ nu gått med på.

• HQ menar bland annat att de gamla avtalen om emissionsgaranti och tillägg är ogiltiga och att man har brutit mot en generalklausul när man lät Qviberg teckna aktier tidigare än övriga aktieägare.

Annons