Finans Nyhet

Hotar Mubarak med domstol

Publicerad

Enligt vicepresident Omar Suleiman finns en tydlig plan för ett fredligt maktöverförande i Egypten. Men på Befrielsetorget fortsätter protesterna

Nu hotar en människorättsgrupp att dra Mubarak inför internationell domstol.

Det finns både en plan och en tidtabell för maktöverförandet i Egypten, sade vicepresident Omar Suleiman i egyptisk tv på tisdagen, enligt Reuters.

– Vi tar steg på den rätta vägen för att komma ut ur krisen. En tydlig plan har satts igång med en klar tidtabell för att genomföra ett fredligt och organiserat maktöverförande, sade Suleiman och meddelade att Mubarak tillsatt en panel som ska se över vilka grundlagstillägg som måste göras.

Annons

Men demonstranterna på Befrielsetorget (Tahrirtorget) fortsätter att kräva demokrati och att Mubarak ska avgå.

– Jag har varit här i fem dagar och i dag kommer min familj. Vi stannar tills Mubarak avgår, log Mohammed Ali, 47-årig ingenjör, som tillsammans med några vänner satt och bläddrade i morgontidningarna på tisdagen.

Presidenten sitter dock alltjämt kvar. Hans löften om att kraftigt höja offentliganställdas löner och en ”oberoende” kommission som utreder förra veckans våld, kanske faller i god jord hos Mubaraks anhängare i Egyptens stora byråkrati och bland säkerhetsstyrkorna. Men på torget finns inga tecken på att de revolterande låter sig imponeras. Människor sitter kvar, framför larvfötter på arméns stridsvagnar som placerats ut runtom.

Annons

– Jag trodde aldrig att jag skulle sova på asfalt med regn över mig och känna mig lycklig. För varje dag som går så ger de efter, lite till, och snart kommer de inte att ha något kvar. Mubarak måste gå, sedan parlamentet, sedan regeringen. Vi vill ha en övergångsregering som övervakar valen. Sedan kommer folk att lämna torget, men om regeringen fuskar kommer vi tillbaka, sade den 34-årige läkaren Issam Shebana till AFP.

Bassem Samir, politisk aktivist och del av människorättsgruppen Egyptian Democratic Academy, säger till TT att gruppen arbetar för att dra Mubarak inför internationell domstol om han försöker fly landet eller stanna vid makten.

Anklagelserna rör för det första attackerna mot demonstranter under de senaste veckornas protester som krävt hundratals liv och många fler som striderna skadat för livet.

Annons

– Vi har tusentals skadade här, många har förlorat ett ben eller ett öga, säger han.

Den andra delen av ett framtida åtal handlar om att Mubarak orättmätigt ska ha tagit enorma summor från statskassan och, om han lämnar landet, försökt flytta dem utomlands. Liknande rättsliga anklagelser har riktats mot Tunisiens tidigare president Ben Ali, som flydde landet efter protesterna som föregick de egyptiska.

– Om Mubarak är kvar och insisterar på att hålla kvar makten så ska vi göra allt vi kan för samma situation som Ben Ali, och att han inte får någon glädje av sina pengar.

Annons