Finans Nyhet

Hot mot TNK-BP överdrivet

Publicerad

Det rysk-brittiska oljebolaget TNK-BP hotas av ett restskattekrav för 2001 på 1 miljard dollar.”Klart att investerare blir skraja och marknaden var ned 2,6 procent i går av just den anledningen. Men summan är nog överdriven, säger Erik Wigertz, analytiker vid UFG i Moskva.

Beskedet att ryska skattemyndigheter kräver TNK-BP på 1 miljard dollar kom i går, samma dag som investerare möttes i London på det årliga Russian Economic Forum för att diskutera investeringsklimatet i Ryssland. Enligt Financial Times fruktar nu investerare en ny Yukos-affär, men enligt Erik Wigertz, analytiker vid United Financial Group i Moskva, kan skatteskulden på 1 miljard vara kraftigt överdriven.

– TNK-BP hade sedan 2001 en skatteskuld på 90 miljoner dollar. Nu skulle det alltså handla om mer än tio gånger så mycket, men det tvivlar vi på. Den ryska skattemyndigheten är rätt så okoordinerad och det är vanligt att sådana här rykten sprids. Sedan visar det sig att skulden i slutändan blir betydligt lägre, säger Erik Wigertz.

Både ryska och utländska investerare ställer sig frågan vem som egentligen tar besluten i Ryssland, skattebyråkrater eller Putin?

Annons

– Min uppfattning är att skattemyndigheten, efter Yukos-affären, mer eller mindre verkar tro att det är fritt fram att göra sådana här utspel. Det märkliga är att de brukar komma när Putin inte är i landet, som i detta fall då Putin är på statsbesök. Det har hänt vid flera tillfällen. Sedan kommer chefen hem och slår dem på fingrarna.

Putins ärende i Tyskland var framför allt att uppmuntra till utländska investeringar i Ryssland.

Hur allvarligt skadar ett sådant här rykte förtroendet bland inhemska och utländska investerare?

Annons

– Det är klart att det påverkar negativt, även om ryktet inte visar sig vara sant, säger Erik Wigertz.

Viktor Vekselberg, som genom bolaget ZAO Renova är delägare i TNK-BP, uttalade sig i går på Russian Economic Forum med anledning av talet om en skatteskuld på 1 miljard.

– Vi kan omöjligt ha en så stor skatteskuld och kommer därför att bestrida det, sa Viktor Vekselberg

Annons

Han försäkrade också att det inte förelåg någon risk för att detta skulle bli en ny Yukos-affär.

Annons