Finans Nyhet

Hopp om tydligt valresultat

Publicerad

– En osäkerhet som vid förra presidentvalet hade ställt till en hel del bekymmer med bland annat fallande börser, säger Mats Kinnwall, chef för internationell analys på Handelsbanken.

Bush verkade gå mot seger i det amerikanska presidentvalet och finansmarknaderna reagerade till en början med lättnad.

På förmiddagen verkade sittande president George Bush gå emot en seger. Finansmarknaderna drog en lättnadens suck då en segrare verkade kunna koras utan veckor av osäkerhet och juridiska strider.

– Huvudsaken är att någon vinner. En osäkerhet som vid förra presidentvalet hade ställt till en hel del bekymmer med bland annat fallande börser, säger Mats Kinnwall, chef för internationell analys på Handelsbanken.

Annons

Stockholmsbörsen steg något i den inledande handeln. OMX-index var vid halvelvatiden upp med 0,3 procent. Läkemedelsjätten Astra Zeneca var upp med 2,4 procent till 303:50 kronor. Läkemedelsindustrin anses generellt sett gynnas av en Bush-seger.

Både på valuta- och räntemarknaden var rörelserna måttliga. Tidigare indikationer om en Kerry-seger gav en svagare dollar. Men när Bush ryckte åt sig ledningen återhämtade dollarn styrka.

Samtidigt steg olja av amerikansk kvalitet åter över 50 dollar fatet.

Annons

De asiatiska börserna steg markant i den avslutande handeln. Detta efter att Bush tidigt på morgonen såg ut att ta hem nyckelstaten Ohio.

Skulle Bush bli omvald tror inte Kinnwall att han ändrar sin ekonomiska politik.

– Man ska inte räkna med att Bush utnyttjar det här mandatet och sanerar statens finanser. Han kommer lita till konjunkturen i sig och att den förbättrar budgetläget med ökade intäkter och minskade utgifter för staten, säger han.

Annons

– Det avgörande är hur det går för ekonomin i övrigt. Om den fortsätter att stärkas kan det möjligt bli en viss budgetsanering. Men framförallt kommer Bush satsa på att permanenta de skattesänkningar han genomfört, tror Kinnwall.

Men tappar ekonomi fart kommer han lägga alla ambitioner åt sidan om att minska budgetunderskottet. Då kommer han att fortsätta att stimulera ekonomin för att hindra den att rasa ihop.

TT

Annons