Höginkomsttagare släpper ut tio gånger mer koldioxid än de med lägst inkomst

Taggar i artikeln

Klimatmål
Höginkomsttagare släpper ut tio gånger mer koldioxid än de med lägst inkomstHöginkomsttagare släpper ut tio gånger mer koldioxid än de med lägst inkomst
Publicerad
Uppdaterad

Ny forskning från Oxfam Sverige och Stockholm Environment Institute visar att utsläppen skiljer stort mellan olika inkomstgrupper.

Realtid.se

Rapporten Sveriges väg till en jämlik och rättvis klimatomställning som Oxfam Sverige publicerar idag, med siffror från Stockholm Environment Institute, visar att den rikaste 1 procenten av svenskarna släpper ut nästan tio gånger mer koldioxid än genomsnittet för de svenskar som tillhör de 50 procent med lägst inkomst.

– De svenska utsläppen måste minska drastiskt. Men de stora skillnaderna i utsläpp innebär att det krävs en betydligt större minskning från höginkomsttagare om Sverige ska ha en chans att ligga i linje med Parisavtalets mål. De rikaste 1 procenten av svenskarnas utsläpp från konsumtion utgör nästan lika mycket utsläpp som alla lastbilar i Sverige. Den gruppen måste minska sina utsläpp med 93 procent inom sju år, säger Astrid Nilsson Lewis, rapportförfattare och klimatresearcher på Oxfam Sverige i en skriftlig kommentar.

Siffrorna i Oxfam Sveriges rapport visar att de 10 procent rikaste svenskarna släpper ut 22 procent av landets konsumtionsbaserade utsläpp. Med andra ord, dubbelt så mycket som den andel de utgör av befolkningen. Däremot stod de 50 procent med lägst inkomst för bara 32 procent av koldioxidutsläppen. Individer från denna grupp bidrar minst till svenska utsläppen, men är den som har minskat sina per capita utsläpp mest sedan 1990.

Annons

Den globala rapporten Climate Equality: A Planet for the 99%som Oxfam också släpper idag visar att världens rikaste 1 procent släpper ut lika mycket som fem miljarder människor – två tredjedelar av jordens befolkning.

Oxfam vill att regeringen lägger fram en klimatpolitik som balanserar en omedelbar och omfattande omställning och utsläppsminskning med en omfattande omfördelningspolitik som minskar klyftorna och polariseringen.

Siffror i korthet
Oxfam och Stockholm Environment Institute kan visa att internationellt under 2019:
Släppte världens rikaste 10 procent ut hälften av alla utsläpp.
Släppte världens rikaste 1 procent ut 16 procent av alla utsläpp, lika mycket som de fattigaste 66 procent av världens befolkning.

Annons

Oxfam och Stockholm Environment Institute kan visa att i Sverige 2019:
Släppte de rikaste 1 procent av svenskarna 6 procent av Sveriges utsläpp.
Släppte de rikaste 10 procent av svenskarna 22 procent av Sveriges utsläpp, lika mycket som de fattigaste 38 procent av befolkningen.
Nästan 70 procent av svenska befolkningen tillhör de rikaste 10 procent i världen.

Alla siffror avser konsumtionsbaserade koldioxidsutsläpp och befolkningen har delats in i inkomstgrupper.

 

Annons

Annons