Finans Nyhet

Hög arbetslöshet möter nytt storfack

Publicerad

<pufftextlänk>Det är en tung verklighet som möter industrins nya storfack IF Metall.</pufftextlänk> Var tionde medlem är arbetslös och den globala ekonomin riskerar att slå ut fler svenska industrijobb.

I dagarna håller det nya sammanslagna Industrifacket Metall sin konstituerande kongress. Ny ordförande förväntas bli Metalls vice ordförande Stefan Löfven.

Det sammanslagna förbundet får ungefär 450.000 medlemmar, vilket är ungefär lika många som Metall ensamt hade för 15 år sedan. Sedan dess har många industrijobb försvunnit från Sverige när tillverkningsindustrin i många fall flyttat österut.

Nu måste vi konstatera att det är en globaliserad ekonomi vi lever i, sade Stefan Löfven på en presskonferens på onsdagen.

Annons

Arbetslösheten bland medlemmarna ligger på 10,5 procent:

Det är alldeles, alldeles för högt, sade han.

Men även den fackliga organisationen måste bantas. På förbundskontoret i Stockholm måste var fjärde tjänst bort i och med sammanslagningen jämfört med bemanningen i dag. Stefan Löfven hoppas dock att det ska kunna gå att genomföra utan att behöva säga upp någon.

Annons

Antalet anställda ombud på de 52 avdelningarna runt om i landet blir dock ungefär lika många som i dag, 600 personer, enligt Löfven.

Han är speciellt nöjd med att kunna visa upp att förbundet får nästan 40.000 förtroendevalda:

Det är viktigt, varenda medlem ska veta vem man kan vända sig till, sade Stefan Löfven.

Annons

Och det är bland annat det som ska motivera medlemsavgiften. För Industrifackets nuvarande medlemmar innebär sammanslagningen en något lägre avgift. Metalls medlemmar får i

gengäld en fritidsförsäkring som de inte hade tillgång till tidigare.

På den pågående kongressen i Stockholm, som förmodligen i antal ombud, runt 600, är den största som skådats i Sverige, kommer också det sammanslagna fackets nya varumärke, logotype, att presenteras under pompa och ståt.

TT

Annons