Finans Nyhet

”H&M skadas av starkare yuan”

Publicerad

Hennes & Mauritz kommer att skadas av en starkare yuan eftersom de flesta av bolagets leverantörer finns i Asien. Det säger en analytiker på Morgan Stanley. Men på kort sikt får apprecieringen inga märkbara effekter för modekedjan. Det säger Liv Asarnoj, presskontakt på Hennes & Mauritz, till Realtid.se.

Företag som litar till kinesiska leverantörer är de som är mest sårbara för en appreciering av yuanen. Detta eftersom det innebär att kostnaderna stiger för inköp i Kina, vilket gör dem mindre lönsamma. Hennes & Mauritz nämns av Morgan Stanley som ett av dessa företag.

Men några märkbara negativa effekter på kort sikt får den förhållandevis blygsamma apprecieringen inte, enligt modekedjan.

– Allt som i dag finns i order är redan förhandlat i dollar. Dessutom är revalveringen konkurrensneutral, den slår lika för alla våra europeiska konkurrenter, säger Liv Asarnoj, presskontakt på Hennes & Maruritz.

Annons

Hur påverkas era priser om yuanen fortsätter att apprecieras?

– Det vill vi inte uttala oss om.

Skulle ni i så fall byta leverantörer?

Annons

– Det vill vi inte gå in på i dagsläget.

Men Hubert Fromlet, chefsekonom på Föreningssparbanken, tror inte att Hennes & Mauritz kommer att importera mindre från Kina även om yuenen fortsätter att stärkas något.

– Priserna skulle fortfarande vara konkurrenskraftiga. Jag tror inte heller att Ikea, som importerar mycket från Kina, kommer att köpa mindre.

Annons

Hur påverkar en starkare yuan svenska exportföretag?

– Vi har en relativt omfattande export till Kina och en förstärkning av yuanen med låt oss säga tio procent skulle gynna exportföretagen något. Samtidigt sitter vi i samma båt som resten av EU och vi skulle inte vinna någon gentemot våra europeiska konkurrenter, säger Hubert Fromlet.

Annons