Finans Nyhet

Henrik Johnsson

Publicerad

… som är kreativ manager för Alcazar. ”Baby”, en specialskriven låt från Pet Shop Boys, damp nyligen ned i din mailbox. Vad betyder det i termer av ökade intäkter?

– Det är svårt att säga en siffra. Alcazar är det band som spelades mest i kommersiell radio förra året, och mot bakgrund av det borde Alcazar sälja fler skivor. Kent, för att ta ett exempel, spelas inte alls lika mycket på radio, men säljer fruktansvärt bra med skivor från dag ett. Förhoppningen är att låten kommer att bidra till att folk även vill ha deras skivor, säger Henrik Johnsson.

Hur kommer det sig att det är sådan skillnad på skivförsäljningen?

– Jag tror att Kent är ett band som har en större direktkontakt med sin publik. Det krävs inga större promotion-insatser för att sälja dem. Alcazar har en väldigt spridd publik, målgruppen är människor i åldrarna 15 till 40 år. Det är på gott och ont, men kostnaden för att marknadsföra dem blir definitivt större.

Annons

Alcazar slog först i Finland, sedan i Italien. Bandet är också oerhört populärt i Ryssland och Ukraina. Varför tog det så lång tid innan Alcazar slog i Sverige?

– Alcazar är på något sätt ”larger than life”. Bandet vill förmedla en dröm om att livet är lite glittrigare än vad det i verkligheten är. Kanske kan man spekulera i att exempelvis Ryssland och Ukraina har ett större behov av det. I Sverige däremot älskar man när popstjärnor tar sin cykel till Ica och handlar. Ju mer vardaglig en stjärna är, desto bättre.

Innebär det att ni måste marknadsföra Alcazar på olika sätt i olika delar av Europa?

Annons

– Det har nog blivit så i alla fall. I England anses bandet som lite ”underground” och spelas på alla tuffa klubbar. I Tyskland betraktas Alcazar nog som vilket internationellt band som helst. I Sverige spelas bandet på bröllop och studentskivor.

När kommer ”Baby” att spelas in?

– Låten kommer att spelas in någon gång under de närmaste veckorna. Den kommer förhoppningsvis som singel men också den 7 mars i en nyutgåva av albumet Dancefloor Deluxe, som redan sålt guldskiva i Sverige.

Annons

Det här är inte första gången Alcazar får en specialskriven låt av Pet Shop Boys. För ungefär två år sedan spelade bandet in den specialskrivna ”Love life”, också signerad Pet Shop boys. Varför väckte det ingen större uppmärksamhet?

– Det faktum att Pet Shop Boys skrivit låten väckte
uppmärksamhet, däremot slog den inte riktigt. Många tyckte nog att den inte var tillräckligt stark. Alcazar var också en storlek mindre då. Dessutom gjordes ingen video i samband med singeln.

Blir det en musikvideo den här gången?

– Det vet jag inte. Branschen har mer eller mindre slutat producera musikvideos. MTV och ZTV är de enda forumen, och de kanalerna spelar ingenting som inte blir stora internationella hits. Risken är att pengarna ”hamnar i sjön”.

Det ryktas att du snart ska du bli pappa, stämmer det?

– Hmm, ja om åtta dagar faktiskt. Och visst ska jag vara pappaledig, men både jag och min fru (Malin Baryard) jobbar väldigt fritt och kan bestämma över våra tider. Riktigt när det blir vet jag inte.

Och vad kommer det att bli?

– Vi tror att det blir en pojke.

Annons