Finans Nyhet

”Hela tiden nya orosmoment”

Publicerad

Svenske Jakob Edberg berättar från Tokyo om rädslan för strålningen: ”Många har inte gått till jobbet.”

Realtid.se har berättat hur svenske företagaren Jakob Edberg i Tokyo sökt efter familjens släktingar i jordbävningens Japan.

Tisdagen har varit fylld av oro över rapporterna om explosioner och härdsmälta i kärnkraftverket Fukushima 25 mil norrut. Också i Tokyo har människor valt att hålla sig inne under tisdagen.

– Det är många som inte gått till jobbet utan jobbat hemifrån. Jag var själv orolig att ge mig ut i onödan på grund av strålningsfrågan. Men jag har varit ute på stan – det är ingen panik på något vis. Folk fortsätter i stor utsträckning med sina dagliga sysslor, säger Jakob Edberg till Realtid.se på mobiltelefon.

Annons

Efter ännu en explosion några timmar senare, denna gång i reaktor 4, började det brinna när använt kärnbränsle i den avstängda reaktorn hettades upp. Radioaktiva ämnen läckte ut tillsammans med den vätgas som bildades.

Vid lunch lokal tid kom rapporter om en svag höjning av strålningen i Tokyo. Enligt regeringstjänstemän bedömdes strålningen inte vara så hög att den skadar människor.

– Det var inga farliga nivåer, men väldigt oroväckande. Nu har vi fått rapporter att de fått koll på det, att radioaktiviteten gått ner, säger Jakob Edberg. Han låter samlad men berörd.

Annons

– Det är inte så att jag inte är orolig, men det ser ljusare ut än för några timmar sedan, säger han.

– Det är hela tiden nya orosmoment. Även om man kan undvika den absoluta katastrofen så är det fortsatt bekymmersamt. Folk kommer inte att känna sig säkra förrän man kunnat stänga ner alla reaktorerna. Det har vi inte sett ännu och det leder till större oro.

Nu är det kväll i Tokyo. Vad ska du göra imorgon?

Annons

– Titta på tv. Försöka ta mig till kontoret. Sedan får vi se.

Problemen med kärnkraftsverken har tvingat myndigheterna att ransonera med elen, som nu stängs av när det behövs.

– Elavbrotten har satt igång på riktigt. Det är planerat. Men är elbristen inte kritisk så stänger man inte av utan låter det vara. Om det behövs stängas av så vet man vilken tid som gäller för varje område. Igår under måndagen stängde de av i drabbade områden. Det fick man kritik för , säger Jakob Edberg.

Katastrofens omfattning uppenbarar sig nu timme för timme. Myndigheternas uppskattning av antalet bostadslösa steg under tisdagen till 450.000 människor. Antalet döda är uppe i 14.000.

Detta har hänt

Tidigt på tisdagsmorgonen lokal tid exploderade reaktor 2 vid Fukushima. Enligt regeringen kom explosionen från kylbassängen. En del av höljet runt reaktorn misstänktes ha skador som kan innebära ett allvarligt strålningsläckage.

Energibolaget Tepco sa först att reaktorhöljet inte var skadat, för att sedan bekräfta att man fortfarande letade efter eventuella sprickor.

Tiotusentals människor som bor inom två mil från kärnkraftverket har evakuerats. Premiärminister Naoto Kan uppmanade nu människor inom ytterligare en mils radie att stanna inomhus med stängda fönster.

Annons