Finans Nyhet

Hela HQ-styrelsen ryker

Publicerad

Valberedningen föreslår en mindre styrelse med helt nya ledamöter.

Inför HQ:s extrastämma på fredagen meddelar valberedningen sitt förslag till ny styrelse.

Dagens sex ledamöter, som valdes på stämman för bara några veckor sedan, minskas till fyra.

”Valberedningens inriktning har varit att finna rätt blandning av kompetens, varvid det har bedömts att det finns ett behov av specialkompetens inom juridik. Vidare har valberedningen vinnlagt sig om att de föreslagna ledamöterna har en historik som visar på relevant erfarenhet, klokskap, sunt förnuft och affärsmässighet”, skriver valberedningen i ett pressmeddelande.

Annons

Samtliga ledamöter, Claes Holmberg, Gösta Bergman, Per Björkman, Björn Fernström, Lars-Erik Forsgårdh och Johan Thorell, byts ut om valberedningens förslag går igenom.

Advokat Christer Sandberg föreslås som ny ordförande. Han är även ordförande i valberedningen.

Övriga nya ledamöter är Alexander Stensrud, Svante Wadman och Johan Wiklund.

Annons

Upplagt för bråk

Valberedningen hoppas att förslaget ”skall kunna accepteras av en majoritet av HQ AB:s aktieägare”.

Fastighetsmannen Sten Mörtstedt, som stöder valberedningens förslag, förklarade i en intervju med Affärsvärlden på onsdagen att man kontrollerar närmare 30 procent av aktierna i bolaget.

Men efter storbråket som styrelsesammansättningen på ordinarie stämman är det upplagt för bråk även på fredagen. Aktiespararna är kritiska till valberedningens förslag.

Annons

– Ingen advokat som har någon av de stora aktieägarna som huvudman är lämplig som ordförande eftersom det går emot grundprincipen att styrelsen ska företräda samtliga aktieägare i bolaget, säger Aktiespararnas vd Günter Mårder till VA.se.

Claes Holmberg, som alltså ser ut att få lämna styrelsen imorgon, är besviken över beskedet men säger sig inte vara överraskad:

– Det är så här spelets regler är, säger Claes Holmberg till Realtid.se.

– Jag tycker att vi haft en bra styrelse med ett väl fungerande samarbete och att vi arbetat på ett bra sätt för bolagets bästa. Jag tycker att det varit vettigt att fortsätta så, men om en majoritet av akteägarna vill ha ett annat sätt så får jag respektera det.

Claes Holmberg säger att resten av styrelsen delar hans uppfattning.

– Det känns lite tokigt från företagets sida att så snart efter stämman begära en ny stämma och utse en ny styrelse. Vi har agerat precis efter de beslut som togs på stämman, så jag förstår inte vad vi kunde gjort annorlunda. Det vore vettigt om vi fått arbetsro för att jobba för bolagets bästa. Men det är bara att önska den nya styrelsen lycka till. Inga hard feelings.

När det blev klart att det skulle bli en ny stämma förstod Claes Holmberg att styrelsen också satt löst.

– Att det skulle bli förändringar var väl klart. Det har väl känts att det lutat åt det hållet.

– Men jag tror inte att det är synpunkter på vad jag gjort som ligger bakom det här. Jag har ju varit helt neutral, fri från alla ägarkonstellationer.

Per Agerman

David Hässler

redaktionen@realtid.se

Annons