Här är svenska lösningen som minskar elförbrukningen med 25 procent

Taggar i artikeln

Elkrisen
”Med Zeropoints teknologi kan en server både öka sin prestanda och sänka sin energiförbrukning. Vi talar om att vi kan uppnå upp till 50 procent mer prestanda per watt för en server. Detta skulle då motsvara att ett datacenter kan leverera samma mängd prestanda men till 25 procent lägre energiförbrukning”, säger Klas Moreau, vd för Zeropoint Technologies.
Publicerad
Uppdaterad

Göteborgsbaserade Zeropoint Technologies har tagit fram en teknik som kan minska elförbrukningen i serverhallar med 25 procent. Hemligheten är att bättre utnyttja servrarnas arbetsminnen.

Anders Frick

Data i datorernas arbetsminnen lagras ofta flera gånger om, vilket gör dem ineffektiva och dessutom kräver mer ström. Med hjälp av teknik från Zeropoint Technologies så komprimeras data som skickas mellan minne och processor, vilket minskar strömförbrukningen rejält.

– Med Zeropoints teknologi kan en server både öka sin prestanda och sänka sin energiförbrukning. Vi talar om att vi kan uppnå upp till 50 procent mer prestanda per watt för en server. Detta skulle då motsvara att ett datacenter kan leverera samma mängd prestanda men till 25 procent lägre energiförbrukning, säger Klas Moreau, vd för ZeropointTechnologies, till Realtid.

Forskningen bakom tekniken har sitt ursprung i Chalmers tekniska högskola, men har under de senaste åren utvecklats i det kommersiella bolaget Zeropoint, som har sitt huvudkontor på gränsen mellan Göteborg och Mölndal.

Annons

Datacenter är ett område som Sverige har satsat hårt på, och personer som vurmar för dessa center lyfter fram Sveriges goda tillgång till fossilfri elproduktion, vårt kalla klimat och digitala mognad. Samtidigt drar servrarna både här och utomlands en hel del ström. Enligt studien ”Datacenter i Sverige” förväntas serverhallarna här tillsammans förbruka cirka 3 TWh el enbart i år. Globalt förbrukade servrar 1-2 procent av all elektricitet som producerades 2020.

– Förväntan är att denna siffra kommer öka fem till tio gånger till 2040, och där kommer Zeropoint in. Med en förbrukning på 3 TWh så skulle en minskning på 750 MWh vara möjlig. Det motsvarar den årliga förbrukningen för 30 000 – 40 000 hus i Sverige, säger Klas Moreau, och fortsätter:

– Om vi i Sverige inte både har en strategi för att fortsatt leverera grön, stabil och billig el, och använder vår framkantsforskning inom energieffektivitet, så kommer industri-Sverige bokstavligen talat att stanna, säger han.

Annons

Vilka är Zeropoints största utmaningar just nu?
– Det finns inga liknande produkter på marknaden idag, så den största utmaningen ligger i att utbilda kunder i form av chiputvecklare och chipanvändare såsom servertillverkare och datacenter att teknologin finns. Med hjälp av den kan de dra nytta av outnyttjade resurser i sina system och på så sätt leverera väsentligt mer prestanda per watt, vilket ger väsentligt högre energieffektivitet, säger Klas Moreau.

 

Annons