Fond Nyhet

Här är fonderna med toppbetyg

Publicerad
Uppdaterad

Fondanalysbjässen Morningstar har justerat om i sin rating för flera stora fonder i Sverige.

Realtid.se

Consensus Sverige Select, Evli Emerging Frontier A, Evli Global B SEK och Enter Småbolagsfond A har samtliga justerats upp till fem stjärnor, från tidigare fyra. Det betyder att de nu har högsta möjliga rating hos Morningstar.

Amerikanska Morningstar har flera olika betyg, däribland för hållbarhet och Co2-risk. Den mest spridda ratingen i Sverige är den som är baserad på historisk värdeutveckling. Ratingen baseras på hur fonderna har gått under tre, fem och tio år.

Om en fond har fått fem stjärnor innebär det att fonden kvalificerar sig bland de 10 procent av de bästa fonderna i sin kategori. Det är alltså kategorin som styr hur fonden placerar sig. Sverigefonder jämförs alltså endast i sin kategori. Morningstar har över 100 kategorier, exempelvis “Svensk aktiefond, små bolag”.

Annons

Evli som har fått två fonder höjda bedömer att ratingen är viktig för fondbolaget.

Det är absolut av betydelse då det är ett betyg på historisk riskjusterad avkastning från en fondanalysfirma som används brett av institutioner såväl som av privatpersoner. Morningstar är etablerat och det är alltid roligt att tillhöra den grupp som ligger över den 90 procent percentilen av de fonder som finns listade hos dem, säger Svante Ottosson, säljare mot institutioner på Evli, i en kommentar.

Påverkar ratingförändringar flödet av kapital bedömer ni?
Både privatpersoner och andra aktörer använder Morningstar när de väljer ut fonder. Särskilt ser vi det ifrån distributörsled där bland annat en del rådgivare tenderar att främst rekommendera fonder med högt Morningstar-betyg, men även på de öppna fondplattformarna har privatpersoner en benägenhet att främst välja fonder med topprating.

Annons

Exakt hur stor effekten är vill Svante Ottosson inte spekulera i.

Uppgraderingar
Consensus Sverige Select
Evli Emerging Frontier A
Evli Global B SEK Enter Småbolagsfond A

Nedgraderingar
Case All Star
Carnegie Global Quality Companies B

Annons
Annons