Finans Nyhet

Hans Viklund klagar på fängelsestraffet

Publicerad
Uppdaterad

Samtliga är missnöjda med domen mot Hans Viklund och hans kompanjon Magnus Persson.

Sara Johansson

Hans Viklund dömdes för en månad sedan till två och ett halvt års fängelse. Medåtalade Magnus Persson dömdes till två år och tre månader. Nu klagar både de och åklagaren Sari Halme till Svea hovrätt – ingen är nöjd med domen.

De tidigare affärskompanjonerna dömdes för bedrägeri, bokföringsbrott, grovt bokföringsbrott och grovt försvårande av skattekontroll med koppling till ett flertal aktiebolag. De fick även näringsförbud i åtta år av tingsrätten.

Magnus Persson klagade direkt på näringsförbudet för att kunna avveckla sina verksamheter. Åklagaren Sari Halme tillstyrkte ett visst uppskov. Hovrätten gav därefter Magnus Persson dispens till mitten av oktober.

Annons

Trots att Hans Viklund och Magnus Persson fälldes på flera punkter friades de på desto fler i tingsrätten.

I sitt överklagande radar åklagaren upp åtalspunkterna som affärskompanjonerna inte fälldes för som Sari Halme nu bestämt vill att hovrätten ska ta ställning till. Det handlar om tre punkter om grovt bedrägeri, en punkt om skattebrott, fyra punkter om grovt bokföringsbrott samt en åtalspunkt om otillbörligt gynnande av borgenär.

Åklagaren vill även att de bedrägerier och bokföringsbrott som Hans Viklund och Magnus Persson dömts för ska betraktas som grova.

Annons

Under slutförhandlingarna i tingsrätten uppgav åklagaren att Hans Viklund borde dömas till minst fem års fängelse samt få 10 års näringsförbud för brotten.

Hans Viklund klagar på tingsrättens dom via sin advokat Gustaf Ljungström. Han menar att åklagaren inte har lyckats styrka att Hans Viklund är skyldig till brottslig gärning. Om Hans Viklund trots allt fälls i hovrätten ska straffet mildras, enligt försvarsadvokaten.

Advokaten Kimmo Tihinen, som var likvidator i ett av Hans Viklund och Magnus Perssons bolag, dömdes till villkorlig dom för grovt bokföringsbrott. Nu klagar han, via sin försvarare Staffan Bergqvist, på domen och menar att ”tingsrätten har gjort en felaktig värdering” när man kommit fram till att Kimmo Tihinen ”medvetet hållit sig i okunskap om likvidationsbolagens verkliga tillgångar och ekonomiska ställning”.

Annons

Hans Viklund, som suttit häktad sedan förra hösten, ska stanna kvar i häktet till dess att domen vinner laga kraft.

Annons