Handelshögskolan stänger ny fond – satsar på evergreen

Taggar i artikeln

Handelshögskolan
Julia Delin, vd SSE Business Lab. Foto: Juliana Wolf Garcindo (v), William Persson (h)
Publicerad
Uppdaterad

Handelshögskolans företagsinkubator SSE Business Lab stänger inkubatorn en ny fond på 40 miljoner, ledd av Bonnier Ventures och med näringslivsprofiler som Anna Nordell-Westling, Sven Hagströmer, Anna Kinberg Batra och Sebastian Knutsson som investerare.

Realtid.se

Inkubatorn vid Handelshögskolan i Stockholm, SSE Business Lab, har stöttat bolag som Budbee  Klarna och Voi Technology. Bolagen har kunnat få stöttning i sina tillväxtresor, men SSE Business Lab har inte gjort några investeringar i dem – förrän nu. Med nya fonden kommer inkubatorn både kunna stötta sina bolag med tidigt kapital och göra större följdinvesteringar.

– Vi har valt en evergreen-struktur, där en del av avkastningen kommer återinvesteras. Det här innebär att vi endast reser en fond med en långsiktig investeringshorisont, där investerarna ser värdet av att låta bolag växa över tid och realisera sin fulla potential. Något de klassiska VC-firmorna inte tillåter dem att göra idag, säger Julia Delin,vd, i en skriftlig kommentar.

Flera välkända investerare skjuter till kapital i första stängningen av fonden, som ska heta SSE Ventures. Bland annat medverkar Kobalt Musics grundare Willard Ahdritz och Johan Hägglund, grundare av Tioex och DigiExam, i fonden. Utöver dessa entreprenörer är erfarna ängelinvesterare som Pia Engholm och Christine Ahlstrand med. Bonniergruppens investeringsben är den största investeraren och tar även plats i investeringskommittén.

Annons

I fondens första stängning är 46 procent av de privata investerarna kvinnor. Sana Labs medgrundare Anna Nordell-Westling är en av dem, och gläds över statistiken.

Fonden kommer göra sina första investeringar i de bolag som antas till SSE Business Labs Incubateprogram i början av oktober.

Annons