Finans Nyhet

Handeln kräver billigare kortköp

Publicerad

<pufftextlänk>Med en stor annonskampanj försöker bankerna få fler kunder att betala med kort.</pufftextlänk> Men handlarna ställer motkrav: bort med avgifterna.

Det pågår sedan en tid samtal mellan banksektorn och handlarna om att kanske sänka eller ta bort avgifterna vid handel med kort. Än så länge har dock inte mycket konkret hänt.

Men både Bankföreningen och Svensk Handel låter ändå hoppfulla om att någon slags överenskommelse ska kunna nås. Bakgrunden är de många värdetransportrånen.

I dagarna drar bankerna igång en kortbetalningskampanj. Enligt Bankföreningens vd Ulla Lundqvist kommer lockbetet gentemot handlarna att bli sänkta avgifter:

Annons

– Jag förutsätter det. Det pågår samtal mellan bankerna och Svensk Handel om att man måste lösa problemet med just småköpen, säger Ulla Lundqvist, vd på Bankföreningen.

– Vi hoppas ha ett avtal med bankerna före årsskiftet. Men vad som eventuellt kommer att stå i det vet vi inte, säger Svensk Handels presschef Cecilia Giertta.

Svensk Handel har länge drivit kravet om kraftigt sänkta avgifter på bankkorten och organisationen tycker att Bankföreningen vaknat upp lite väl sent. Och enbart efter de många rånen:

Annons

– De har varit väldigt njugga mot handeln, säger Cecilia Giertta.

Men Svensk Handel anser fortfarande att grundproblemet är att det finns för få poliser för att hindra de många rånen.

TT

Annons

Annons