Björn Wallin vill skapa en förening för de cirka 500 bolag som har ett börsvärde mindre än 1,2 miljarder kronor.
Björn Wallin vill skapa en förening för de cirka 500 bolag som har ett börsvärde mindre än 1,2 miljarder kronor.
Börs

Han vill ena börsens småbolag

Det behövs ett regelverk som är anpassat för de mindre och medelstora börsbolagen. Björn Wallin, vd på Recall Capital, tar nu tillsammans med PwC och DLA Piper initiativ till en ny förening för dessa bolag.

Uppdaterad 2019-01-31
Publicerad 2019-01-31

Sverige har en relativt hög andel små och medelstora börsbolag och dessa är mycket aktiva på kapitalmarknaden.

– I princip offentliggörs en emission i de mindre svenska börsbolagen varannan dag, då behövs det tydligare ramverk, säger Björn Wallin.

– 2019 kommer det att genomföras cirka 200 emissioner i dessa mindre bolag.

Han ser ett stort behov av att förenkla och harmonisera reglerna.

– Allmänheten måste ha tillit till sektorn för mindre och medelstora börsnoterade bolag. Illikvida småbolag är ett så lätt byte för kursmanipulatörer eller bedragare.

Björn Wallin tog initiativ till att försöka skapa en förening för de cirka 500 bolag som har ett börsvärde mindre än 1,2 miljarder kronor. Därför bjöds samtliga noterade mindre bolag in på en konferens hos PwC den 29 januari. Där samtyckte alla bolag till att skapa en förening. 

Ett av problemen är hur lättvindigt det går att manipulera kurser i de mindre bolagen. Sådant fifflande med kurser är ofta förekommande hos ”penny stocks”. Tidigare FBI-agenten Gregory Coleman talade på småbolagskonferensen  inbjuden av Recall, PwC och DLA Piper. Han berättade då att för varje manipulation på en stor marknad finns 5 på de mindre marknaderna.

– Aktiehandeln är en stor utmaning, enligt Björn Wallin. Effektiv handel är en förutsättning för att till exempel kunna göra emissioner, förvärv eller genomföra aktieprogram för personalen.

Björn Wallin vill skapa ordnade former för alla typer och kombinationer av emissioner. Den blivande föreningen vill skydda de mindre och medelstora bolagen från troll som försöker att påverka aktiekurserna negativt, till exempel i illvilliga chattar.

– Det är viktigt med ett regelverk som även i praktiken försvarar alla ägares intressen, till exempel vid företrädesemissioner.

Det vore också bra om företagaren fick ägna sig åt att driva firman och inte behöva lägga så mycket tid på finansieringen av verksamheten. Idag är det ofta tvärtom.

– Vi skulle kunna agera remissinstans, säger Wallin.

– Det underlättar inte att 60 procent av bolagen på de mindre börserna i Sverige går med förlust jämfört med 40 procent i Europa. Våra mindre bolag representerar cirka 2/3 av antalet börsbolag men bara 1-2 procent av handeln mätt i kronor. 

Som förebild har Recall Capital föreningen för brittiska småbolag Quoted Company Alliance. 

– Sverige har ju många noterade små och medelstora bolag. Vad gäller handelsvärdet per capita så är Sverige nummer tre i världen efter Japan och Australien.

Björn Wallin har stor erfarenhet av småbolag. Han var tidigare vd för Mogul som blev Addnode; han var tillförordnad vd för NGM-börsen och tidigare noteringschef. 

Platsannonser

Premium för 199 kr i sommar
Med Premium får du Sveriges bästa oberoende bevakning av finansbranschen

Logga in