Finans Nyhet

Han säljer sin Lidingö-bana

Publicerad

UPPDATERAD Johan Mihkelson Ringqvist bjuder ut Ekholmsnäs Golf till högstbjudande. Budet startar på 6 miljoner kronor för en köpare med visioner.

Johan Mikelsohn Ringqvist blev golfproffs redan vid 19 års ålder, instruktör vid 24 och ägare till en golfbana vid 25.

Nu säljer han sitt livsverk – Ekholmsnäs Golf – som han har ägnat det senaste decenniet åt att bygga upp:

– Jag letar efter rätt köpare. Det handlar inte bara om pengarna, utan gärna någon privatperson eller organisation som har visioner om hur golfklubben kan utvecklas, säger han.

Annons

Projekteringen av golfklubben inleddes 2001. Det var utmaning som krävde sin man. Inte minst för att tidigare försök att bygga golfbanor på Lidingö, förutom Lidingö Golfklubb som funnits sedan 1928, misslyckats.

Två år senare påbörjades bygget av golfbanan och resten är historia. Johan Mihkelson Ringqvist har investerat totalt cirka 12 miljoner kronor fram till 2009, då är även eventuella medlemsintäkter och andra intäkter inräknade såsom greenfee-avgifter och spelrätter.

Medlemsintäkterna låg tidigare på 3.100 kronor per år, men hamnar idag på 4.100 kronor per år och klubben har 500 medlemmar. Greenfee-avgiften är 250 kronor per niohålsrunda:

Annons

12 miljoner investerade

– 500 medlemmar är ganska normalt för en niohålsbana. Det vill säga om man inte är en så kallad postorderklubb. De kan ha många tusen medlemmar, säger Johan Mihkelson Ringqvist.

Av de 12 miljoner kronorna har 10 gått åt till själva banan, medan resterande 2 miljoner kronor har använts för att bygga en driving-range samt ett klubbhus.

Han vill inte gå in på om han räknar med att göra en förlust med tanke på att totala investeringen landar på 12 miljoner kronor och budgivningen kring golfbanan startar på sex (han har redan fört samtal med flera intressenter):

Annons

– Självklart har jag lånat en del pengar och om jag skulle ställa timpenningen i förhållande till all den tid jag har lagt ned hade jag tjänat mer om jag jobbade på McDonalds. Men det går inte att räkna på det viset med tanke på att jag fått en ovärderlig erfarenhet, säger Johan Mihkelson Ringqvist.

Oavett om det blir ekonomisk vinst eller ej vid försäljningen är han också utomordentligt nöjd med att han har lyckats genomföra sin vision om en ytterligare golfklubb på Lidingö – vid Kyrkviken i skärdgårdsliknande miljö.

Han är också helt övertygad om att golfklubben går att vidareutveckla för den/dem som tar över stafettpinnen:

– Medlemmarna tycker sjävklart att det är tråkigt att jag slutar och jag har mitt hjärta i klubben och dess medlemmar, men allt har sin tid, säger Johan Mihkelson Ringqvist.

Han tycker också att det är tråkigt att många golfklubbar fått se en nedåtgående trend på grund av en överetablering inom sporten.

Han tror inte att det är rätt väg att gå för klubbarna att sänka priserna, utan att detta snarare skapar en nedåtgående spiral.

Han tror i stället att fler klubbar bör nischa sig:

Mer tid för eget spel

– Många klubbar vill vara allt för alla, men jag anser att det går att vidareutveckla konceptet. Det vill säga att spelaren själv ska kunna ställa villkoren över när och hur man vill spela och inte klubben. Många har inte tid att lägga en hel dag på att spela golf, säger Johan Mihkelson Ringqvist.

Vad han ska göra härnäst vill han inte gå in på förrän försäljningen av golfklubben är klar. Men en sak är säker. Han kan få lite mer tid över för golf:

– Sedan golfklubben tog över mitt liv har det inte blivit så mycket tid för golf för egen del. Så man har väl blivit lite ringrostig, säger Johan Mihkelson Ringqvist.

Annons