Finans Nyhet

Han får 1,5 år för grovt insiderbrott

Publicerad

Tidigare ägaren och styrelseledamoten Reidar Östman fälls till fängelse i ett år och sex månader för grovt insiderbrott i noterade Scanmining.

Reidar Östman döms också att betala tillbaka 2,7 miljoner kronor som han tjänat på insiderbrotten.

Reidar Östman sålde aktier i noterade Scanmining i början av 2007 dels via sin son, dels via sitt hemliga Nordea-konto i Luxemburg och gjorde sig därmed en otillåten på sin insiderinformation.

Östman satt i Scanmining styrelse och sålde strax före han avgick, när kursen fortfarande stod på topp. Senare under 2007 kom bolaget med negativ information som fick aktien att rasa, för att på hösten 2007 vara värdelös.

Annons

Men redan i december 2006 visste Scanminings styrelse att läget i bolaget var mycket kritiskt.

Tusentals små aktieägare och Fjärde AP-fonden hörde till de drabbade när Scanmining sedermera gick i konkurs.

Tingsrätten skriver i sin dom att ”Rediar Östman vid försäljningarna har var it väl insatt i den situation Scanmining befann sig i och att han också varit medveten om att marknaden hade en annan, ofullständig och därmed felaktig uppfattning om hur prekär situationen var”

Annons

Reidar Östman har hävdat att han är oskyldig till insiderbrott, därför att han aldrig förstod hur allvarligt läget var i Scanmining och han inte begrep den krisinformation som lämnades på styrelsemötena år 2006.

Reidar Östman är Hofors store son där han bland annat byggt upp bolaget Torsåkers Industrimontage, TIM, med Ovako som största kund.

Realtid.se har sökt Reidar Östmans advokat, Thomas Öberg, för en kommentar.

Annons

Annons