Finans Nyhet

Han är Alliansens okända pappa

Publicerad
Uppdaterad

Varken Maud Olofsson eller Fredrik Reinfeldt var skaparen av den borgerliga alliansen.

Olle Blomkvist

Moderaternas chefekonom Anders Borg var det inte heller. Istället var det en tämligen anonym tidningskolumnist som först kläckte idén om en borgerlig allians med mål att överta regeringskmakten vid årets val.

Det var den 19 maj 2004 som idén om en borgerlig allians inför årets val kastades fram för första gången. Tanken på ett nära samarbete mellan de borgerliga partierna var förstås inte ny, men det var Krister Thelin som i en kolumn i Svenska Dagbladet var först med ett konkret förslag hur ett sådant samarbete kunde se ut. Svenska Dagbladets ledarsida med chefredaktör PJ Anders Linder i spetsen fortsatte sedan att propagera fört bildandet av en borgerlig valallians.

– Det samarbete som sedan presenterades av de borgerliga partierna såg inte exakt ut som det vi pläderade för, men det var snarlikt, säger PJ Anders Linder.

Annons

Först tre månader efter det att SvD börjat skriva om en borgerlig allians så presenterade moderatledaren Fredrik Reinfeldt idén vid sitt tal i Vaxholm.

Juristen Krister Thelin må vara anonym för det stora flertalet svenskar. Han var moderat statssekreterare i justitiedepartementet under den förra borgerliga fyrpartiregeringen 1991–1994. Numera är han domare i Internationella krigsförbrytartribunalen i Haag, och – som sagt – kolumnist i Svenska Dagbladet.

Krister Thelin propagerade för en allians också inför valet 2002, bland annat i Timbros publikation Smedjan, men utan resultat.

Annons

– När jag sedan började som kolumnist på Svenska Dagbladets ledarsida var det naturligt att också där torgföra idén. Möjligen bidrog det till att vinna över PJ och ledarredaktionen, påpekar Thelin, som också berättar att han redan i november 2003 presenterade idén om en allians vid ett möte med Högerpressen. Men intresset var då svalt.

Thelin och Svenska Dagbladet gick faktiskt ett steg längre vad gäller samarbetet mellan de borgerliga partierna, och ansåg att de skulle gå till val under en gemensam beteckning. Partierna skulle visserligen ha sina respektive kandidater, men en röst på alliansen var just en röst på alliansen, och inte på något av de enskilda partierna. Det skulle således finnas flera olika listor för ett och samma alternativ. Ingen partisammanslagning således, men så långt man komma utan att det faktiskt sker.

– Någon upphovsrätt till idén om en allians kan jag inte hävda, men väl en viss uthållighet när det gäller att tjata om den, säger Thelin via ett mejl till Realtid.se.

Annons

Pär Krause

08-545 871 35

par.krause@realtid.se

Annons