Finans Nyhet

Han äger Sveriges bästa golfbana

Publicerad
Uppdaterad

Björn Örås sålde Poolia-aktier och byggde Sveriges lyxigaste Golfbana. Så här gick det till när hans dröm blev verklighet.

Sara Johansson

Vi svänger in med taxibilen till det lilla samhället Bro utanför Stockholm. Där har vi hört talas om att Sveriges bästa golfbana ska finnas. Grundaren är Björn Örås som även startade upp bemanningsföretagen Poolia och Uniflex.

År 1999 fick han idén om att bygga en golfbana som skulle rankas som Sveriges bästa. I dag är den en verklighet.

– Jag drog slutsatsen att Stockholm inte har en högkvalitetsgolfbana och därför kom jag på att starta det här projektet. Det är en investering på 350 miljoner kronor som jag själv står bakom, säger Björn Örås.

Annons

När bilen svänger upp mot Bro Hof Slott syns vyn av golfbanan på vänster sida. På höger sida står grävmaskiner och det arbetas för fullt fortfarande – på en till golfbana.

Med kapitalet som Björn Örås investerade på golfbanan ingick också renovering av Bro Hof Slott. Ett slott som då hade stått fallfärdigt i 70 år. I dag glänser den i sin prakt när bilen kör upp för slottsallén.

Realtid.se möter Björn Örås på slottsbacken. Han är klädd i en rosa skjorta, svarta jeans och en pullover med golfklubbens märke på bröstet. Med ett fast handslag hälsar han oss välkomna. Vi stiger snart in i slottet och tar en rundtur genom de stora salarna som hans hustru Bibbi Örås har inrett med auktionsgods.

Annons

– Jag har väl gått på 30 auktioner men hon har varit på betydligt fler, säger Björn Örås.

I slottet finns bland annat restaurang Lux som serverar gästerna lunch och middag. Ner för en stentrapp till nedervåningen finns vinkällare, omklädningsrum, relaxavdelning och Daniel Westlings gym Master Training.

Ett år efter att Björn Örås började drömma om golfbanan, sålde han 20 procent av sina aktier i Poolia för att kunna investera i projektet. Han äger fortfarande 70 procent av rösterna och 45 procent av kapitalet och är därmed huvudägare i Poolia.

Annons

– Jag är inte lika aktiv eftersom jag inte är vd längre, men jag är ju fortfarande ordförande i bolaget, säger han.

År 2001 började han arbeta med målsättningen att Bro Hof Golf skulle bli den bästa golfbanan i Skandinavien, den bästa publikbanan i världen och en av de bästa i Europa.

Själv har han spelat golf i 40 år och har 7 i handicap och han vet därför vad han pratar om när det gäller golf och golftävlingar.

– Tyvärr blir man inte bättre ju fler år man spelar, säger han och skrattar.

När det gäller dagens golftävlingar på banorna som finns i världen så är han inte helt nöjd.

– Golf ser man tyvärr bättre i tv-soffan i dag. Ingen golfbana är byggd för publik, säger Björn Örås.

Det vill han ändra på. Hans målsättning är som sagt att Bro Hof Golfbana ska vara världens bästa publikbana. Nästa år ska läktare monteras upp på banan då den är värd för Scandinavian masters.

Med så höga målsättningar insåg Björn Örås snart att det krävdes personal med specialistkunskaper som kan sköta banorna. Den finns dock inte i Sverige, enligt Örås, utan måste rekryteras från bland annat USA.

– Om man ska anställa en course-manager, den person som sköter själva banan, då får man leta i hela världen. Jag hittade en kanadensisk man. Men han ville inte ta uppdraget om vi inte ändrade målsättningen från att vara en av de bästa till att vara den bästa golfbanan i Europa, säger Björn Örås.

Och så fick det bli. I dag arbetar 36 anställda med golfbanan varje dag.

Men det ska inte bara bli en utan två golfbanor. Stadium Course som ligger vid Mälarens strandkant är en öppen bana med mycket vatten, vind och stora bunkrar. Den banan är redan klar och invigdes den första september förra året. Två månader efter rankades banan som den bästa i Sverige. En rankning som 500 andra banor tävlar om men under 30 år har endast tre nått dit. Halmstad, Falsterbo och Barsebäck har turats om och knipit förstaplatsen år efter år.

Det lyser i Björn Örås ögon när han berättar om sitt projekt. Händer och armar rör sig snabbt i gester när han med hjälp av powerpoint ger oss information om banan.

– Inte en enda nykomlig har kommit i närheten av förstaplatsen. Det är väldigt mycket prestige i det här och väldigt viktigt för oss eftersom det här är en sådan ambitiös satsning, säger Björn Örås.

År 2004 startade han en designtävling där golfdesigners från hela världen tävlade. Det blev Robert Trent Jones som vann tävlingen och fick äran att designa banorna. Han har tidigare designat 400 banor, varav 200 i USA.

I en liten golfbil åker vi runt banan för att testa den, se och känna på gräset. Då och då stannar vi bilen för att vänta in ett sällskap som slår sina bollar. Efter en stund kommer vi till halfway-house där spelarna kan stanna till och ta en varm våffla och kaffe till. På uteserveringen sitter några välbekanta ansikten bland Sveriges idrottselit. Vi möter andra spelare med sina golfbags och Björn Örås hälsar flitigt på alla som ser oss i den vita lilla bilen.

– Svenskar är inte så förtjusta att åka golfbil utan man vill promenera istället, upplyser Björn Örås.

Vi åker vidare och hamnar längs med strandkanten. Där tillskillnad mot resten av banan, som är ordentligt välklippt, är gräset välvuxet. Det beror på en konflikt Björn Örås har hamnat i med kommunen.

– För att vi skulle komma ner med golfen nära vattnet fick vi tillstånd av kommunen. Men sedan fick de nya tjänstemän på kommunen som menade att det var ett naturreservat. Vi har nu skänkt det området och satt upp skyltar om att det är ett skyddat område. Ändå polisanmäler de oss, säger Björn Örås.

Kommunen anser nämligen, enligt Örås, att golfbanan ligger några meter fel på något ställe och några meter på ett annat. Han menar dock att ingen egentligen vet var stranden började eftersom området var så igenväxt. Mälaren varierar dessutom, enligt Örås, med 80 centimeter i vattennivå vilket kan betyda att strandlinjen varierar med tio meter.

– Konflikten är inte löst. Det är väldigt tråkigt, jobbigt och tragiskt. Hade jag vetat detta då hade jag ju valt en annan etableringsplats.

Vi åker vidare i den lilla vita golfbilen i de svarta små kurviga vägarna. Björn Örås är stolt när han berättar om sin golfbana. Han berättar om sina nöjda medlemmar men hur många medlemmar som finns i golfklubben vill han inte berätta.

– Det är en sådan fråga som jag aldrig svarar på. Det är av många skäl men sammanlagt tar jag in 550 aktieägare. Det kan man jämföra med våra grannar på Bålsta där de är 1.700 medlemmar. Hos oss betalar man mycket för tillgänglighet, säger Björn Örås.

Ett medlemskap kostar 340.000 kronor och årsavgiften är därtill 11.000 kronor. Ett pris som kan verka högt.

– Men vad kostar det att rida och vad kostar det att ha ett sommarhus? Pengarna, 340.000 är ju inte borta. Tröttnar du, eller om du ska flytta så säljer du dem och förhoppningsvis då med en vinst. Det är aktier i bolaget som vilken börsaktie som helst, säger Björn Örås.

Enligt Bolagsverket har Bro Hof golf 1100 B-aktier med spelrätt samt 220 A-aktier utan spelrätt.

Vid baksidan av slottet finns det sista hålet på Stadium Course-banan. När vi kommer fram dit har vi åkt hela golfrundan på drygt en mil.

– Jag är jättestolt. Det här har blivit jättebra. Man måste ha drömmar och visioner. Det är ett väldigt märkligt uttryck att drömmar måste vara något negativt för man måste drömma och måla upp en bild framför sig som man ska jobba mot. Det är det som är entreprenörens verkliga förmåga att se den där drömmen och förverkliga den. Det är väldigt många som kan drömma men vet inte vad de ska göra för att förverkliga drömmen, säger Björn Örås.

Björn Örås svänger tvärt den lilla bilen upp på den smala, svarta vägen till vänster. Han vill visa oss den andra banan som håller på att byggas. Castle course, där det är mer skog och hinder och små och väldigt djupa bunkrar. Den golfbanan blir klar i början av september. Vattenspridarna har nyligen stått på och delar av banan har redan täckts med gräs, andra delar är bruna av sand som arbetarna går och plattar till. Björn Örås sträcker upp en hand och ropar hej till banarbetarna. De känner varandra.

– Det krävs en mängd andra saker för att lyckas. Det krävs bra medarbetare som delar din dröm. Själv kan man ju inte göra något sånt här. De är ju lika stolta som jag, det här är ett fint lagarbete. Vi gör ju det här tillsammans.

Annons