Günther Mårders 323 bästa spartips i ny bok: ”Läs den på biblioteket”

Taggar i artikeln

Günther Mårder Privatekonomi
Günther Mårder delar med sig av i boken ”Spara pengar”, som han har skrivit tillsammans med Christina Sahlberg, sparekonom på Compricer.
Publicerad
Uppdaterad

Nu ger företagarprofilen Günther Mårder ut en ny bok om hur man sparar pengar inom allt från shopping och skatter till återbruk, resor och hälsa. Realtid har gratisläst ett recensionsexemplar.

Anders Frick

Gör en budget. Se till att dina utgifter tillför nytta och glädje. Avsätt en dag för att ”leka ekonomikontor”. Det är de 3 första av totalt 323 spartips som ekonomiprofilen Günther Mårder delar med sig av i boken ”Spara pengar”, som han har skrivit tillsammans med Christina Sahlberg, sparekonom på Compricer.

Trots bokens hårda titel så är författarna tydliga med att sparsamhet inte är samma sak som snikenhet:

”Att spara pengar handlar inte om att snåla utan om att få ut mer värde ur sina surt förvärvade slantar. Det handlar också om att prioritera och reflektera över sina vanor och beteenden. /../ Vårt budskap att det för de allra flesta finns åtgärder att vidta för att minska sina kostnader utan att tillvaron blir torftig. Saker att sluta med, saker att börja med och saker att göra bättre”, skriver Günther Mårder och Christina Sahlberg.

Annons

Författarna är också noga med att lyfta fram hur stor arbetsinsats och tidsåtgång som krävs för respektive tips. Dessutom ges även exempel på hur mycket som rent krasst går att spara genom de olika tipsen:

”Om du anammar spartips #6 (Investera pengarna på börsen), #188 (Välj kommunala färdmedel) och #246 (Fyll maskinerna ordentligt) kan du spara 37 287 kronor per år.

Om du anammar spartips #36 (Ta med matlåda varje dag), #110 (Panta alla burkar och flaskor du köper) och #291 (Argumentera för en högre ränterabatt) kan du spara 36 999 kronor per år.”

Annons

Här är några av de tips som författarna tar upp i boken, som ges ut Av Polaris Fakta:

#11. Investera i indexfonder med låg avgift

#14. Leta upp och sök relevanta stipendier

Annons

#24. Handla dagligen och vid prisjustering

#29. Ta mindre tvättmedel och slopa sköljmedlet

#87. Blanda din egen billiga starköl

#99. Köp second hand i slutet av säsongen

#192. Hyr ut bilen

#212. Byt bostad med någon annan

#251. Duscha på gymmet istället för hemma

#291. Argumentera för en högre ränterabatt

#319. Gå ur kyrkan och köp aktiefonder för besparingen

I slutet av boken lyfter författarna även fram de personer som har bidragit med spartips. Där nämns bland andra Nicklas Andersson, sparekonom på Avanza, Shoka Åhrman, sparekonom och strateg på SPP & Storebrand Asset Management, Arturo Arques, privatekonom på Swedbank och sparbankerna samt Isabella Ahmadi, pengajägare som driver podden Smarta cash.

Ett spartips som drabbar författarna är tipset att inte alls köpa boken, utan att läsa den gratis. ”Låna på biblioteket, med risk för att du får stå länge i kö”, skriver Günther Mårder på Twitter.

Fotnot: Günther Mårder har länge profilerat organisationen Företagarna genom sin vd-roll, men i oktober lämnar han den posten.  Iställethar han bland annat blivit delägare och styrelseordförande i Spotlight Group.

 

Annons