Gucci fick rätt i svensk domstol

Modejätten Gucci vägrade betala 5.000 kronor till en svensk småföretagare. Efter två års tvist i domstol kan varumärket prövas i Sverige igen.

Uppdaterad 2016-02-16
Publicerad 2011-03-16

Redan för två år sedan försökte Gucci få sitt varumärke skyddat i Sverige. Men en liten entreprenör i Göteborg satte käppar i hjulet för modejätten. Patent- och Registreringsverket, PRV, ansåg att varumärket GG var alldeles för likt göteborgsbolaget GG Sömnadsindustri.

Gucci har sedan dess kämpat i domstolarna och nu har högsta instans beslutat att Patent- och Registreringsverket ska pröva varumärket i Sverige.

– Vad kostar det inte att ta upp det här i förvaltningsdomstolarna med advokater och så vidare. Det är helt otroligt. Hade Gucci betalat mig 5.000 kronor så hade jag släppt varumärkesskyddet. Men det vägrade Gucci, säger Gun Gabrielsson ägare av GG Sömnadsindustri, som innehar varumärkesskyddet för GG.

Högsta Förvaltningsdomstolen tycker inte att logotyperna är tillräckligt lika och därför inte ska förväxlas med varandra. Domstolen pekar bland annat på att bokstäverna i Gucci-loggan överlappar varandra.

Domstolen skriver i sitt beslut att det inte finns någon risk för att "allmänheten ska kunna tro att varor från bolaget respektive GG Sömnadsindustri kommer från samma företag eller från företag med ekonomiska band."

Gucci ombud i förvaltningsdomstolarna var advokat Christina Berggren och juristen Tom Kronhöffer från Maqs advokatbyrå.

Platsannonser