Finans Nyhet

Grundarduon försökte överge Metromark

Publicerad
Uppdaterad

UPPDATERAD Grundarna av hotellutvecklingsbolaget Metromark begärde utträde ur styrelsen inför extrastämman – men fick se sig omvalda.

Martin Lindgren

Metromarks grundarduo Joakim Lundeborg och Fredrik Ivarsson lämnade den 27 januari in en ansökan om utträde ur bolagets styrelse till Bolagsverket.

Det uppger en handläggare där och säger att så kommer att ske så snart registreringsavgiften på 900 kronor har betalats. Så har i skrivande stund inte skett.

På Metromarks hemsida finns för närvarande fem styrelseledamöter, varav Lundeborg och Ivarsson är två. Två andra av de fem, komikern Henrik Schyffert och reklammannen Peter Groning, har nyligen avgått; Schyffert i början av januari och Groning den 21 januari.

Annons

Kvar i styrelsen finns därmed enbart Peter Stjernberg, ordförande, och nya vd:n Gabriel Rådö. Rådö tillträdde i oktober 2010 (och finns inte med på sajten).

På Metromarks extrastämma den 31 januari – fyra dagar efter Lundeborgs och Ivarssons ansökan om utträde – stod val av nya styrelseledamöter på agendan. Men ordförande Peter Stjernberg uppger att så aldrig blev fallet.

Närmare information om stämman har Stjernberg inte – han var inte med på stämman och är sedan augusti 2010 passiv i bolaget på grund av sjukdom.

Annons

En annan punkt på extrastämmans dagordning var valet av revisor. Den föreslagna Peter van Lienden säger till Realtid.se att han är bortrest utan mailaccess och inte vet om han har blivit vald.

– Men jag har sagt till styrelsen att jag står till dess förfogande, säger van Lienden.

Metromarks vd meddelade den 10 december att styrelsen ”inom kort” skulle informera om handel skulle påbörjas vid någon mindre handelsplats. Detta med anledning av att aktiens sista handelsdag på NGM-börsens MTF-lista var den 14 januari i år.

Annons

Såvitt Peter Stjernberg känner till finns ingen ny handelsplats på gång för Metromarkaktien.

Realtid.se har sökt Metromarks vd Gabriel Rådö och grundaren Joakim Lundeborg.

UPPDATERING

Realtid.se får tag i Lundeborg. Han säger att gamla styrelsen sånär som på Peter Groning tills vidare kommer att sitta kvar i bolaget. Lundeborg och Fredrik Ivarsson blev nämligen omvalda på stämman utan att vara där.

Varför sökte du utträde?

– Det har varit många turer i bolaget, och vi har haft många diskussioner om hur vi ska göra. Ett förslag var att det skulle vara en annan styrelse efter stämman, men vi ändrade vårt beslut. Nu sitter vi så länge ägarna vill ha oss.

Joakim Lundeborg uppger att han har aktier i bolaget, men inte röstade på stämman. Han vet inte vem som röstade för storägaren Peter Stjernberg eller vem som medverkade till att han blev invald.

Varför var du inte med på stämman?

– Jag var utomlands. Jag är inte dagligen operativ i Metromark nu, och jag trodde att det skulle vara en större ägarrepresentation på stämman.

Lundeborg betonar att han fortfarande tror på Metromarks affärsidé med lågbemannade designhotell i citylägen, och att målet nu är att få igång verksamheten. Han känner vidare ett stort ansvar för småaktieägarna, och ser det som ett mål att ordna med ny handelsplats för aktierna.

– Bolaget har fått ett oförtjänt dåligt rykte. Det har varit för mycket folk inblandade.

Har du som styrelseledamot förtroende för vd:n?

– Ja, absolut, jag har stort förtroende för Gabriel, som har både investerat i och lånat till bolaget.

Revisorn Peter van Lienden blev enligt Joakim Lundeborg invald på stämman.

Fotnot: i en tidigare version av denna artikel framstod det som att grundarna Joakim Lundeborg och Fredrik Ivarsson var på väg att lämna Metromarks styrelse. Så är alltså enligt Joakim Lundeborg inte fallet.

Annons