Finans Nyhet

Grevelius ska hjälpa Öresund med substansen

Taggar i artikeln

Öresund
Publicerad
Uppdaterad

Finansräven Fredrik Grevelius är nyrekryterad som investeringsansvarig i Öresund. Han avslöjar för Realtid.se vilka styrelser han försakar för det nya jobbet.

Martin Lindgren

På veckans bolagsstämma i Öresund kungjorde Sven Hagströmer och Stefan Charette att en ny investeringsansvarig rekryterats till Öresund efter en omfattande process med 200 sökande.

Något namn nämndes inte, men Realtid.se kan nu avslöja att Fredrik Grevelius, 42-årig finansman, fått det prestigefyllda uppdraget.

Fredrik Grevelius är välkänd i branschen med en bakgrund som bland annat analytiker på HSBC, Carnegie, Danske Securities och ABG Sundal Collier.

Annons

Sedan när är du investeringschef?

– Jag är en av flera investeringsansvariga sedan 1 mars, svarar Fredrik Grevelius i en intervju gjord via e-post.

Varför sökte du jobbet?

Annons

– Jag hade under fyra och ett halvt år ägnat mig åt egna investeringar i små noterade bolag och kände att det skulle vara en intressant utmaning att få arbeta i en professionell miljö med investeringar i större noterade bolag.

Förutom analys har Fredrik Grevelius arbetat med kapitalförvaltning på Öhman och med det han kallar aktivt ägararbete i AcadeMedia, ICM Kungsholms, SwitchCore och HomeMaid.

I AcadeMedia satt han i styrelsen tillsammans med bland andra Patrik Tigerschiöld och Pernilla Ström. Ström satt där mellan 2007 och 2008, och Grevelius från 2006 till 2009. Båda lämnade alltså bolagets styrelse långt före fjolårets budstrid som landade i att EQT köpte företaget.

Annons

Varför valde Öresund dig?

– Antagligen tyckte de att jag hade en profil som passade in på vad de sökte med min bakgrund både från analys, kapitalförvaltning och aktivt ägararbete.

Var någon headhunterfirma involverad? Vilken?

– Ja, Acconia. [Jönköpingsbaserat företag med ett tiotal medarbetare och kontor i Lund samt på Östermalm i Stockholm].”

Vad gjorde du närmast innan du började på Öresund?

– Arbetade aktivt med egna investeringar i små noterade bolag under fyra och ett halvt år. Bolag som jag varit ägare och styrelseledamot i är AcadeMedia AB, ICM Kungsholms AB, SwitchCore AB samt HomeMaid AB.

Vad har du för ambitioner med Öresundsjobbet?

– Naturligtvis hoppas jag kunna bidra ordentligt till en bra substansvärdeutveckling.

Har du fått avgå ur någon styrelse pga intressekonflikt?

– Jag kommer inte att ställa upp till omval under våren i de tre styrelser jag sitter i: Global Invest Finansförmedling Sverige AB, SwitchCore AB och HomeMaid AB.

Erik Törnberg var tidigare investeringsansvarig på Öresund. Vad kommer han göra nu?

– Erik är kvar på Öresund och är fortsatt en av flera investeringsansvariga.

Annons