Finans Nyhet

Google vill sälja tv-reklamtid

Publicerad

Google, som dominerar nätannonseringen, kommer att försöka ge sig på att köpa och sälja annonsutrymme i tv. Om sökmotorjätten lyckas kan det innebära en vändpunkt för en industri som inte velat se förnyelse av sättet att köpa och sälja tv-reklamtid.

Erfarna tv- och reklamchefer menar dock att det kommer att bli svårt, för att inte säga omöjligt, för Google att ändra sättet att sälja reklamtid i dag. Men när det gäller Google har de flesta lärt sig att aldrig säga aldrig.

– Vi överväger alltid nya sätt att utöka Googles annonsprogram för att gynna våra användare, annonsörer och utgivare, sa en talesman häromdagen.

Men Googles vd Eric Schmidt är, mer öppen med planerna och sade till Wall Street Journal att ”det absolut är med på projektlistan”.

Annons

Än så länge har dock ingen velat sälja sin reklamtid eller tillåta att det – som de uttrycker det – ”blir en fruktansvärd handelsvara liknande majs eller fläskkött”.

Google är inte det första bolag som gett sig på att sälja tv-reklamtid.

Skandalföretaget Enron inledde 2001 ett försök att skapa en marknadsplats för att handla med reklamtid. När Enron strax därefter fick uppmärksamhet av andra anledningar kom det även fram att det försökt men misslyckats med att attrahera de större nätverken eller mediebolagen.

Annons

Annons