Finans Nyhet

Google rustar för krig

Publicerad

Ny laddar Google för nya förvärv. Sökmotorn planerar att dra in ytterligare 4 miljarder dollar i en nyemmission vilket innebär att kassan, som redan består av 3 miljarder dollar, mer än fördubblas.

Google säger sig inte några omedelbara förvärvsplaner men det har tidigare spekulerats i att Google kommer att köpa upp kinesiska Baidu, ”Kinas Google”, som Google redan äger en liten andel i.

Konkurrenten Yahoo har redan tagit ett ordentligt kliv in på den kinesiska marknaden, som spås bli världens största marknad för internethandel och för sökmotorer. Yahoo har
till exempel köpt den kinesiska sökmotorn 3721.com och betalade nyligen en miljard dollar kontant, cirka 7,5 miljarder kronor, för 40 procent av Kinas största e-handelsbolag, Alibaba.com.

– Vi tror att kombinationen Yahoo och Alibaba är det bästa angreppssättet för oss att vinna i den här regionen, sa Yahoos vd Terry Semel i samband med affären.

Annons

Men Kina lockar inte bara Google och Yahoo. Även Microsoft, eBay och Amazon.com söker sätt att investera pengar och hitta strategiska partners i landet. Amazon.com köpte exempelvis Kinas största online-bokaffär, Joyo.com, för 75 miljoner dollar. eBay köpte den kinesiska auktionssajten Eachnet för 180 miljoner dollar.

Men trots en allt hårdare konkurrens fortsätter Google att stärka sin marknadsposition. Enligt analysföretaget ComScore Networks har Googles marknadsandelar ökat från 48 procent förra året till 56 procent i juni i år. Yahoos marknadsandelar har samtidigt sjunkit från 26 procent till 22 procent. Microsoft har ökat något från 10 till 11 procent.

Googles vinster kommer fortfarande huvudsakligen från sök-relaterade internetannonser men sökmotorn ökar nu sina investeringar även i andra tjänster. I maj presenterades till exempel Google earth, ett söksystem som är baserat på satellitbilder, Googles egen sökmotor samt deras inköpta Terra Server. Men Microsoft och Yahoo har redan kontrat med liknande söksystem med tjänster som bedömare tror kommer att generera många miljarder dollar.

Annons

Annons