Finans Nyhet

Google och Yahoo får slåss om Skype

Publicerad
Uppdaterad

Är Skype till salu? Rupert Murdochs planer att köpa Skype sprack, trots att hans News Corp enligt obekräftade uppgifter var beredd att lägga upp 22 miljarder kronor. En troligare köpare är Google eller Yahoo.

Olle Blomkvist

Brittiska The Independent hävdar att Murdochs medieföretag News Corporation förhandlat med Skypes ägare om att köpa företaget för 3 miljarder dollar, men att förhandlingarna brutit samman,

Niklas Zennström, Skypes grundare, säger till Realtid.se att han inte vill kommentera det han kallar rykten.

I december förra året fick han frågan i en intervju i Realtid.se ”Blir ni uppköpta på sikt?”

Annons

– Det är inte vår avsikt. Vi bygger långsiktigt ett självständigt bolag, sa Niklas Zennström.

En av delägarna, Tim Draper, operativ chef på riskkapitalbolaget Draper Fisher Jurvetson som äger drygt 10 procent av Skype, är av samma åsikt.

– Skype är värt mer som fristående bolag. Jag önskar inte att Skype blir uppköpt, säger Tim Draper till Reuters.

Annons

Skypes program för telefoni över internet har laddats ned 138 miljoner gånger och bolaget har 47 miljoner kunder.

Troligare köpare av Skype är någon av internetgiganterna Google eller Yahoo. Det menar Guy Kewney i en artikel i brittiska The Register.

Både Google och Yahoo har mer eller mindre avancerade planer på att erbjuda ip-telefoni, en naturlig fortsättning på instant messenger-tjänster. Googles planer har läckt ut via rekryteringsannonser där man efterfrågat kompetens inom ip-telefoni.

Annons

Yahoo har sagt att bolaget senare i år ska avslöja sin strategi inom ip-telefoni.

Och det är kapplöpningen mellan Google och Yahoo som kan driva fram en budgivning på Skype:

– Det ena bolaget skulle bli hårt handikappad i fall den andre köper Skype, skriver The Register.

Priset på Skype kan i ett sånt läge bli mångdubbelt högre om Google och Yahoo är med i leken. Därtill står Microsoft snart färdig att lansera ip-telefoni i MSN Messenger.

Tim Draper menar att ett bud på Skype då kan trissas upp till 100 miljarder dollar. Draper är en av investerarna i Skype.

Men då underskattar Tim Draper de krav på teknisk utveckling som Skype står inför, enligt The Register.

Den tillgängliga bandbredden sjunker i takt med att antalet tillgängliga supernoder sjunker och antalet Skypeanvändare ökar. The Register hävdar att kvalitén på Skypesamtalen har blivit sämre det senaste året.

Här har Skype sin tekniska utmaning. Om Skype ser att lösningen på problemet är enkelt, har man ingen brådska att att acceptera ett bud.

– Om ryktena att Murdoch lagt ett bud på 3 miljarder dollar stämmer, då kommer de kommande två veckorna att visa hur optimistisk Niklas Zennström är. Om han säljer ut före september kan vi dra slutsatsen att han är är osäker om man klarar den tekniska utmaningen. Om han inte säljer, så misstänker jag att han lyckats knäcka problemet, menar Guy Kewney på the Register.

Skype ägs av Niklas Zennström, medgrundaren Jan Friis, finansiären Howard Hartenbaum och fyra riskkapitalbolag. De har investerat cirka 150 miljoner kronor i bolaget.

Annons