Finans Nyhet

Goldman säljer andelar i kinesisk bank

Publicerad

Investmentbanken säljer aktier i Industrial & Commercial Bank of China, ICBC, som kan ge ett tillskott på upp till 1,54 miljarder dollar.

Realtid.se

Allt enligt ett försäljningsdokument till institutionella investerare som Dow Jones har tittat på under onsdagen, enligt Wall Street Journal.

Försäljningen innebär att Goldman Sachs minskar sin ägarandel i den Beijing-baserade banken från 2,9 procent–2,2 procent. ICBC har bekräftat den planerade försäljningen. Goldman Sachs har tidigare ägt 4,9 procent av banken, enligt Wall Street Journal.

Investeringarna i ICBC är en av de mer framträdande vad gäller just investeringar i kinesiska banker.

Annons

Goldman Sachs investerade 2,58 miljarder dollar i april 2006 inför att ICBC skulle börsintroduceras. Sedan sålde man 20 procent av sin andel i juni för 1,91 miljarder dollar och ytterligare 23 procent för 2,25 miljarder dollar under september förra året.

Enligt Wall Street Journal har Goldman Sachs investering i banken varit lyckad, men den senaste volatiliteten har bidragit till förluster hos Goldman Sachs.

Investmentbanken har bland annat rapporterat en nedskrivning på en miljard dollar för sina ägarandelar i ICBC under det tredje kvartalet:

Annons

– Det är mycket troligt att Goldman Sachs får allt hårdare press från sina aktieägare att skära ned sin ICBC-andel för att undvika påverkan från kraftiga kursrörelser, säger en analytiker vid investmentbanken, som vill vara anonym.

I och med den senaste försäljningen äger Goldman Sachs 7,74 miljarder aktier i ICBC, vilket motsvarar 8,9 procent av de aktier som handlas på Hong Kong-börsen.

ICBC är även noterat på Shanghai-börsen.

Annons

Annons