Finans Nyhet

”Gick långt över gränsen”

Publicerad
Uppdaterad

Flera av landets toppadvokater överväger att väcka krav på Anne Rambergs avgång.

Sara Johansson

Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg har genom flera kanaler kritiserat mediernas rapportering om kungafamiljen.

I diskussionen kring Mille Markovics uppgifter om att kungen bland annat besökt strippklubbar slår hon fast att det inte går att lita på kriminella och därför måste kungen ha rätt.

– Jag tror inte att det finns anledning att lita på personer som just är dömda för förberedelse till utpressning, och som tillhör Sveriges absolut främsta gangsters, sade hon i Aktuellt.

Annons

En av de som reagerat på Rambergs utspel är advokat Leif Silbersky:

– Hon borde understryka att hon talar utifrån sin egen uppfattning, hon har ingen rätt att tala för oss allihop, säger han till Expressen.

Även advokat Claes Borgström kritisk. Han tycker att Rambergs uttalande strider mot basal grundkunskap och grundvärderingar som advokater har. Han menar att hon borde ha understrukit att hon talat utifrån sin egen uppfattning.

Annons

– Jag kände mig upprörd efter inslaget. Jag är av en helt annan uppfattning, säger Claes Borgström till Expressen.

Han beskriver att han inte kan frigöra sig känslan att Anne Ramberg uttalade sig i frågan på grund av hennes medlemsskap i Kungliga patriotiska sällskapet, och hennes personliga vänskap med kungen och drottningen.

Efter inslaget har han talat med ett antal advokater som känner likadant. Efter långhelgen ska de diskutera sin inställning till Anne Rambergs framtid inom samfundet.

Annons

– Jag vill inte representeras utåt i vårt samhälle av en generalsekreterare som står för de här uppfattningarna, säger Claes Borgström till Expressen.

Annons