Finans Nyhet

Gazprom beskylls för maffiakontakter

Publicerad

Den ryska statligt kontrollerade energijätten Gazprom misstänks för inblandning i maffiaverksamhet.

Säkerhetspolisen i Ukraina undersöker nu om schweizregistrerade Rosukrenergo, som till hälften ägs av ryska Gazprom, samarbetar med den organiserade brottsligheten i den forna sovjetrepubliken Turkmenistan. Det skriver Financial Times. Rosukrenergo är inblandad i export av naturgas från Turkmenistan till Europa.

Säkerhetspolisen misstänker att Rosukrenergo indirekt kontrolleras av Semyon Mogilevich, en rysk medborgare med rötter i Ukraina som befinner sig på FBI:s lista av eftersökta personer.

Enligt Financial Times betraktas Semyon Mogilevich som en av Rysslands mest inflytelserika maffiabossar.

Annons

Olexander Turchinov, chef för säkerhetspolisen i Ukraina, säger att namnet Semyon Mogilevich inte figurerar på några avtal eller finansiella rapporter, men att det finns många indikationer som pekar på att en grupp människor under Mogilevichs kontroll kan vara involverade.

Centragas som äger de resterande 50 procenten i Rosukrenergo, är registrerat i Österrike. Vem som äger Centragas är okänt, men Gazprom säger att ”de tvivlar” på att Centragas ägare kan ha några kopplingar till en person som Semyon Mogilevich.

Annons