Finans Nyhet

Gates trappar upp bibliotekskriget

Publicerad

Microsoft tog i går ytterligare ett steg i kampen mot rivalen Google och deras bibliotekstjänst när de tecknade ett avtal med British Library. 100.000 böcker ska bli tillgängliga på nätet via MSN.

Tidigare i veckan meddelade Microsoft att de börjat samarbeta med bland andra Yahoo i sammanslutningen Open Content Alliance, vars syfte är att göra böcker tillgängliga på nätet. Satsningen är en direkt utmaning mot Google som startade ett liknande projekt redan vid årsskiftet. Google som redan tecknat avtal med flera ledande universitetsbibliotek runt om i världen har haft ett kraftigt försprång, men tack vare Microsofts avtal med British Library ser avståndet ut att krympa.

Microsoft kommer att scana de 100.000 objekten som består av böcker, tidningar och kartor. Litteraturen kommer sedan att vara sökbar på bibliotekets websida samt på Microsofts MSN Book Service som lanseras efter årsskiftet.

Digitaliseringen av världslitteraturen har inte gått smärtfritt. Googles bibliotekstjänst Google print har redan blivit stämda av författare som anser att Google bryter mot upphovsrättskyddet av deras verk.

Annons

Annons