Finans Nyhet

Gadaffi hotar förstöra oljekällor

Publicerad

Libyens diktator Muammar Gadaffi har beodrat sina säkerhetsstyrkor att börja förstöra landets oljekällor och anläggningar. Samtidigt kommer rapporter om upp till tusen döda.

Realtid.se

Första steget i ett sabotaget skulle i så fall vara att spränga oljeledningar som går via Medelhavet. Bakom uppgifterna står Time Magazeines underrättelseexpert Robert Baer, som i sin tur citerar källor nära den Libyiska regeringen .

För att andra ska kunna bedöma trovärdigheterna i uppgifterna påpekar experten att samma källa så sent som för två veckor sedan sagt att protesterna och oroligheterna i grannländerna aldrig skulle kuna sprida sig till Libyen.

Men om uppgifterna ändå skulle visa sig stämma ska sabotaget tolkas som en hälsning till Libyens rebelliska stammar med buskapet att det är Gadaffi eller kaos som gäller.

Annons

Så många som 1 000 människor kan ha dödats i den libyska regimens attacker mot demonstranter, säger Italiens utrikesminister Franco Frattini.

– Vi har ingen komplett information om antalet människor som har dött. Men vi anser att bedömningar om cirka 1 000 är trovärdiga, sade han på en presskonferens i Rom enligt Reuters.

”Fruktansvärt”, twittrar utrikesminister Carl Bildt i en snabb kommentar till uppgiften.

Annons

I tv-sänt tal i måndags hotade även sonen Seif al-Islam Gadaffi med att invånarna kunde göra sig redo för inbördeskrig och att olja och bensin bara var att glömma. Det vill säga under förutsättning att man väljer att inte stöda regimen och vissa av de reformer som planeras.

Enligt underrättelseexperten menar dennes källor att Gadaffi är desperat och att detta framförallt har att göra med att det enda han nu kan lita på är lojaliteten hos sin stam –Qadhadhfa.

Vad gäller armén har han numera endast lojaliteten hos cirka 5 000 man. Detta är hans elitstyrka där alla officerare har handplockats. Bland dessa finns hans andra yngste son Khamis, hos den 32:a brigaden.

Annons

Enligt Robert Baer har hans källor även konstaterat att Gadaffi berättat för folk nära honom att han inte kan återta Libyen med de styrkor han för närvarande har tillgång till.

Däremot kan han få rebelliska stammar och arméofficerare att ångra att man visat honom illojalitet och förvandla Libyen till ett nytt Somalia.

Han ska bland annat ha sagt att han har de pengar och vapen som krävs för att slåss. För att ytterligare kunna påverka sin situation har Gadaffi beordrat att släppa islamistiska militanta fångar i hopp om att dessa ska agera på egen hand för att skapa kaos i Libyen.

Han hoppas exempelvis att dessa ska attackera utlänningar och rebelliska trupper.

Enligt Robert Baer har även hans källor sagt att för att man ska förstå Gadaffis nuvarande sinnesläge måste man också förstå att han känner sig grundlurad av media, vilka han anklagar för att ha gett upphov till den revolt som nu pågår. Han anklagar bland annat al-Jazeera.

Han känner sig även sviken av Väst och under den gångna veckan har han varnat flera europeiska ambassader för att om han faller blir konsekvensen en översvämning av afrikanska immigranter.

Samtidigt konstaterar underrättelseexperten att Gadaffis hot kring att exempelvis göra Libyen till ett nytt Somalia är en ren bluff, men om han ändå har det stödet bland militären som han tror sig ha skulle han lika kunna föra Libyen till randen av ett nytt inbördeskrig.

Robert Baer är en före detta CIA-officer i Mellanöstern och tillika Times underättelsekolumnist.

Annons