Juridik Nyhet

Fylgia om lönegarantibedrägeri-härvan: ”Det kan finnas anledning till självkritik”

Taggar i artikeln

Fylgia
Fylgia lönegarantiebedrägerier ekobrottsmyndighetenFylgia lönegarantiebedrägerier ekobrottsmyndigheten
Foto: Scott Graham via Unsplash
Publicerad
Uppdaterad

Den tidigare delägaren på Fylgia riskerar fängelse efter inblandning i en omfattande lönegarantibedrägerihärva. ”Det kan finnas anledning till självkritik,” skriver advokatfirmans styrelse i ett mejl.

Annelie Östlund

Realtid har tidigare skrivit om den tidigare delägaren på Fylgia som godkände lönegarantier för mångmiljonbelopp. Totalt har 47 personer åtalats i den omfattande härvan, men advokaten är inte en av dem. Detta trots att den tidigare Fylgia-delägaren godkände lönegarantier till ett stort antal personer i fyra av de fem konkurser som omfattas av åtalet.

– Han är avskriven från misstanke om grova bedrägerier. Det gäller att hitta tillräckliga bevis för att styrka brottsligt uppsåt, och det har vi inte gjort, förklarade Erik Wendeby, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten, för Realtid tidigare i veckan.

Istället pågår en förundersökning mot advokaten gällande misstankar om grovt tjänstefel. Påföljden för grovt tjänstefel är fängelse i mellan sex månader och sex år.

Annons

Enligt Erik Wendeby, som är förundersökningsledare, har advokaten agerat på ett sådant sätt att varningslampor blinkat på alla möjliga håll. Det har trillat in anmälningar från en rad myndigheter, som Tillsynsmyndigheten för konkurser, Kronofogden och Skatteverket. Även ett antal advokatbyråer ska ha skickat in anmälningar.

Advokatens ”egen” firma Fylgia har samtidigt varken reagerat eller agerat.

Har ni gjort någon anmälan?

Annons

– Nej. Med facit i hand borde vi haft ännu bättre rutiner på plats som hade kunnat ge oss en varningssignal, trots konkursförvaltarens självständiga roll som beslutsfattare. Det kan finnas anledning till självkritik och därför ser vi över våra rutiner, skriver Fylgias styrelse i ett svar till Realtid.

Har Fylgia reagerat på något i hans tjänsteutövning?

– Nej, men vi agerade givetvis omgående när Tillsynsmyndighetens synpunkter blev kända för oss.

Annons

Tidigare har Fylgias MP Anders Aspegren förklarat att Fylgia och den dåvarande delägaren beslutade sig för att ”gå skilda vägar” när Tillsynsmyndigheten i konkurser förra året framförde att myndigheten inte längre hade förtroende för den senare som konkursförvaltare.

Nu medger Fylgia att delägaren aldrig gavs någon möjlighet att stanna kvar i firman.

– Med hänsyn till att vi verkar i en förtroendebransch och att Tillsynsmyndigheten inte längre hade förtroende för XX (advokaten reds anm.) var detta tillräckligt för att avsluta samarbetet. Vi vill ändå understryka att det alltjämt pågår en utredning och att det ännu inte är klarlagt om och i vilken mån XX medverkat till felaktiga beslut. Det som nu händer är ändock mycket allvarligt och bara det faktum att en före detta medarbetare förekommer i en utredning där hans hantering starkt ifrågasätts är helt oacceptabelt från vår sida, skriver styrelsen.

Enligt förundersökningen säger en av de huvudåtalade att han fått lönegarantier i samband med åtta tidigare konkurser utöver de som omfattas av åtalet. Samme huvudåtalade säger i förhör att han känt advokaten åtminstone sedan 2009.

Fanns det ingen på Fylgia som hade möjlighet att reagera över detta?

– Vi hade inte information som gav oss anledning att reagera. Om vi hade känt till att samma person var föremål för flera lönegarantibeslut hade vi självfallet agerat omgående, skriver styrelsen.

Realtid har sökt den tidigare delägaren utan framgång.

Annons