Finans Nyhet

Frigoscandia på väg till Norge

Publicerad

Kyltransportföretaget Frigoscandia med huvudkontor i Helsingborg blir norskt. Norska Posten köper samtliga aktier i bolaget. Säljare är riskkapitalbolaget Triton och Frigoscandias ledning.

Frigoscandia har cirka 1.000 anställda runt om i Norden och omsätter drygt två miljarder kronor.

Sedan Frigoscandia etablerades 1950 har företaget varit ledande på kyltransporter i Norden, men med en blygsam verksamhet i Norge. Företagets kunder finns primärt inom matvaru- och dagligvarubranschen.

Köpet innebär inga förändringar för Frigoscandias anställda som jobbar på en starkt växande marknad.

Annons

– Däremot ser jag samordningseffekter när det gäller finanssidan, IT och inköp, säger Frigoscandias vd Lars Adgård till TT.

Han konstaterar att Frigoscandia nu fått en långsiktig ägare efter att under lång tid bytt ägare med jämna mellanrum.

– Det har varit kämpigt både för personal och kunder att leva så.

Annons

Adgård säger att den norska Posten blir en finansiellt väldigt stark ägare och att företaget är mycket kommersiellt inriktat.

Koncernchefen Klaus-Anders Nysteen säger att köpet av Frigoscandia är ett led i Postens offensiva satsning på att erbjuda helhetslösningar för kunderna. Det svenska företaget är ett viktigt tillskott till logistikverksamheten.

Frigoscandia ska drivas vidare som ett eget företag inom norska Postens logistikdivision. Ny styrelseordförande i Frigoscandia blir Arne Björndahl, koncerndirektör i norska Posten.

Annons

Affären kräver godkännande av konkurrensmyndigheterna i Sverige och Norge, enligt ett pressmeddelande från köparen. Norska Posten har tidigare köpt företaget Box Delivery, ledande i Norden på expresslogistik och bud. Även den schweiziska Posten försöker ta sig in på den svenska marknaden genom företaget SPI Sweden.

TT

Annons