Finans Nyhet

Fredrik Reinfeldt

Publicerad
Uppdaterad

Vad har du fått för reaktioner på idén att annonsera efter riksdagskandidater?

Olle Blomkvist

– Det är många som hör av sig och det är inte första gången jag signalerat att vi vill bredda rekryteringsvägarna. När vi öppnar upp hör både ensamma mammor och invandrarföretagare av sig. De är i grunden positiva till att engagera sig om vi skräddarsyr möjligheterna. Det tycker jag är glädjande.

Behöver riksdagen fler företagare som ledamöter?

– Jag ser ett allmänt behov av att öppna upp vägarna in i politiken. Det gäller både företagare och andra. Vi har fått en utveckling där färre engagerar sig partipolitiskt. När politiken blir rätt så sluten så ser jag att vi måste öppna dörren.

Annons

Vilken kompetens söker ni?

– Jag ser det som ett försök att få in ett brett spektrum, där olika sätt att leva representeras. Bland dessa är det viktigt att också få in entreprenörer.

Öppnar det för att värva över kända entreprenörer till partiet?

Annons

– Jag utesluter inte det. Det vi vill ha är lagspelare. Vi skapar inga gräddfiler, vill man vinna ett riksdagsmandat så måste det gå via provval och kryss på valsedeln.

Kan du säga vilka som står på din önskelista?

– Nej, inga som jag vill namnge.

Annons

Och centern då, borde de värva fler professionella bönder?

– Min uppgift är inte att lösa centerns problem. Men problemen med färre och åldrande medlemmar och att kommunalpolitiken oftast är enda vägen in i rikspolitiken är gemensamma för alla partier.

Jag pratade med m-opppositonsrådet Jonas Nilsson på Värmdö som hoppas att moderaterna får ett mer blandat lag och att värvningar ska vara en grund för statsrådsrekryteringar.

– Det är inget att hymla om. Vi söker mandat för att ta över makten.

Vågar du närma dig en amerikansk syn och se en entreprenör med en konkurs i bagaget som en tillgång, (under förutsättning att konkursen är avslutad och inte lämnad till åtal)?

– Ja, det skulle jag inte vara främmande för. Det kan ibland vara lärorikt och med just de reservationer du nämnde.

Så en person som gjort konkurs är en möjlig riksdagskandidat hos er?

– Jag vill inte utesluta det, men jag vill inte heller lova att den specifika kunskapen får plats.

Lokalt på Värmdö hade moderaterna kandidatskola för de som svarade på annons för fyra år sedan – blir det kandidatskola för blivande riksdagsmän nu?

– Ja, det pågår ibland annat Göteborg och Skåne, och jag vill uppmuntra fler till fler sådana initiativ.

Annons