Finans Nyhet

Fransk fotboll dyrast hittills

Publicerad

Franska Canal Plus köpte i fredags tv-rättigheterna till franska Ligue 1 för 1,8 miljarder euro, eller cirka 16 miljarder kronor. Det gör fransk fotboll till dyrast i världen.

Avtalet ger Canal Plus exklusiva rättigheter att visa alla franska Ligue 1-matcher under tre år.

Det tidigare rekordet hölls av engelska Premiere League, som som sålde exklusiva treåriga rättigheter till BBC för 1,13 miljarder euro, skriver Financial Times apropå köpet.

De franska rättigheterna auktionerades ut, och Canal Plus bud var nästan dubbelt så högt som det näst högsta. Canal Plus generositet överraskade. Det är svårt för kanalen att ta marknadsandelar på fotboll, menar till exmepel Merill Lynch, eftersom ”de flesta fotbollsfanatiker redan har Canal Plus”.

Annons

Enligt Canal Plus är budet ett försöka att knäcka, och så småningom ta över, närmsta konkurrenten TPF, som var den kanal som bjöd näst högst på Ligue 1.

För franska klubbar kommer den överraskande stora summan som en förtidig julklapp, menar Financial Times. Många klubbar just i Frankrike går dåligt, och det gäller även de större klubbarna. Bland annat är de franska klubbarna hårdare beskattade än andra europeiska klubbar.

Realtid.se

Annons

Annons