Finans Nyhet

Förvirring kring Yukosaffären

Publicerad

I slutet av förra året blev det klart att det statliga ryska bolaget Rosneft låg bakom köpet av Yukos produktionsbolag Yuganskeneftegaz. Vad Rosneft ska göra med sitt nya produktionsbolag är fortfarande oklart.

Det var den 19 december som det skuldtyngda ryska oljebolaget Yukos tvingades sälja sitt viktigaste produktionsbolag Yuganskeneftegas. Till en början var förvirringen total när ett tidigare helt okänt bolag, Bajkal Finance Group, vann budgivningen. Ingen visste vem som stod bakom köpet, men misstankarna riktades mot den ryska staten. Så småningom visade det sig, som många anat, att det statliga bolaget Rosneft ägde Bajkal Finance Group.

Men nu är frågan vad Rosneft ska göra med produktionsbolaget. Det verkar idag råda en maktstrid inom Kreml kring Yuganskeneftegaz framtid.

Förra veckan meddelade Rysslands energiminister Viktor Khristenko att Yuganskeneftegaz kunde skiljas från Rosneft som ett separat statligt bolag medan Rosneft istället skulle gå samman med Gazprom, ett annat av Rysslands största oljebolag.

Annons

Förslaget lär, enligt uppgifter till Financial Times, ha stött på hårt motstånd, inte minst från ledningen för Rosneft som har starkt inflytande i Kreml.

Dessutom har Viktor Khristenko meddelat att 20 procent av Yugansskeneftegaz kan komma att erbjudas till det statliga kinesiska oljebolaget CNPC. Kineserna säger sig dock inte veta något alls om detta.

Annons