Finans Nyhet

Förvirring kring ryska oljebolag

Publicerad

Den planerade sammanslagningen av de ryska energijättarna Rosneft och Gazprom har stött på problem. De båda bolagen kan inte komma överens om villkoren.

Bara en dag efter att sammanslagningen offentliggjordes så är de båda parterna i luven på varandra, rapporterar Financial Times.

Rosnefts ordförande Igor Sechin anklagade Gazprom för att ändra på de redan överenskomna villkoren. På Rosnets webbsida lades igår ett meddelande ut som sade att de villkor som Gazproms vd Alexei Miller meddelat samma dag inte stämde med vad som egentligen avtalats.

I ett uttalande i tv sade Alexei Miller att 100 procent av Rosneft skulle inkorporeras i Gazprom. Enligt Miller skulle även Yukanskeneftegas, den tidigare Yukosägda produduktionenheten som Rosneft köpte i december förra året, avknoppas från Rosneft och bilda ett separat bolag under ledning av Rosnefts vd Sergei Bogdanchikov. Något som Bogdanchikov inte dementerade, men hans bolag har tydligen en annan syn på saken.

Annons

Rosneft hävdar att detta bara är en viljeyttring från Millers sida och att Rosneft även i fortsättningen kommer att vara i full kontroll över samtliga av företagets tillgångar. Enligt Rosneft har Bogdanchikov åkt på semester och kan inte göra några mer uttalanden.

Både Rosneft och Gasprom kontrolleras från Kreml och enligt Financial Times tyder de senaste bråket företagen emellan på en spricka inom den ryska ledningen.

Realtid.se

Annons

Annons