Förvaltarbarometern pekar nedåt – fler tror på en sämre börs

Taggar i artikeln

Fondbolagens förening
Termingshandeln hos IG pekar på breda nedgångar på de europeiska börserna.Termingshandeln hos IG pekar på breda nedgångar på de europeiska börserna.
Publicerad
Uppdaterad

Fondbolagens förvaltarbarometer pekar nedåt i årets första utgåva. Indexet sjunker till 51,7, jämfört med 55,3 i december.

Finwire

Det är framförallt ekonomin som förvaltarna är negativt inställda till. Totalt 12 av 22 förvaltare är negativa till ekonomin i dagsläget, och på frågan om hur man ser på marknadsutsikterna om ett halvår spår nio ett sämre läge, sex på ett oförändrat läge och sju på en bättre situation.

–Jag tror att ökad inflation och stigande räntor kommer att fortsätta sätta press på marknaderna. Därför tycker jag att det är väldigt viktigt att fokusera på att försöka hitta investeringar med långsiktig tillväxt som också står emot kortsiktiga rörelser. I det avseendet tycker vi om den tillväxtprofil som hållbara investeringar erbjuder, exempelvis förnyelsebar energi eller laddning av elbilar. De branscherna har fortsatt gett bra tillväxt och avkastning. Vi gillar också investeringar där det finns aktiva ägare som arbetar tillsammans med företagsledningen för att skapa värden som inte påverkas av makroläget, säger Simone Hirschvogl, förvaltare på SEB Investment Management.

För Stockholmsbörsens utveckling har förvaltarna en mer positiv syn. För det kommande halvåret tror fem på en positiv utveckling, nio spår en varken positiv eller negativ situation och åtta spår en negativ utveckling.

Annons

På ett till två års sikt tror 18 av 22 förvaltare att utvecklingen kommer att vara positiv eller mycket positiv. Fyra tror på en mycket positiv utveckling, 14 på en positiv utveckling och blott en spår en negativ utveckling.

Annons