Fortum vill bygga storskalig solpark på Gotland

Taggar i artikeln

Fortum solceller
Havdhem, södra Gotland.
Publicerad
Uppdaterad

Fortum undersöker möjligheterna till en storskalig solpark i Havdhem på södra Gotland. Området omfattar 95 hektar och beräknas ha en installerad kapacitet på cirka 90 MW.

Realtid.se

Nu inleds arbetet med utreda möjligheterna för en solpark i närheten av Havdhem på södra Gotland. Alvret solpark blir Fortums första storskaliga solkraftsprojekt i Sverige. Sedan tidigare har bolaget ett solkraftsprojekt på 80 MW i Virolahti, Finland. Det framgår av ett pressmeddelande.

– Solkraft har en viktig roll i den gröna omställningen och bidrar till stor klimatnytta. Vi ser betydande potential för solkraft i Norden och det är mycket glädjande att vi nu inlett vårt första storskaliga solkraftsprojekt i Sverige, säger Toni Kekkinen, chef för Fortums sol- och vindkraftsverksamhet i en presskommentar.

Tillståndsprocessen för en solpark i Sverige tar mellan ett–tre år och efter ett möjligt investeringsbeslut väntas byggnationen ta cirka ett år. Men det kan dröja ytterligare några år att ta solparken i drift på grund av den elnätsutbyggnad som krävs för att kunna ansluta solparken till regionnätet.

Annons

Annons