Finans Nyhet

Fortsatt uppgång på Wall Street

Publicerad

Börserna i USA steg på onsdagen för andra handelsdagen i rad. Men uppgången bromsades av ekonomiska nyheter som på nytt väckte oro för stigande inflation och att riksbanken kan komma att höja styrräntorna.

Enligt arbetsmarknadsdepartementet ökade produktiviteten med 1,8 procent under andra kvartalet, vilket var lägre än vad analytiker väntat sig. Samtidigt steg lönekostnaderna med 2,5 procent – mer än vad som förutspåtts och de 1,3 procent som rapporterats preliminärt.

Dagens rapport om produktiviteten kan vara en signal om en högre inflation. Men frågan är hur bekymrad riksbanken är med tanke på att man också måste ta hänsyn till de massiva skador som orsakats av orkanen Katrina, sade investeringsstrategen Ed Yardeni på Oak Associates.

Dow Jones industriindex steg med 0,4 procent till 10.633,5 och Nasdaqs kompositindex ökade 0,2 procent till 2.172,0.

Annons

Den amerikanska oljeindustrin har börjat återhämta sig från förödelsen efter orkanen, och oljepriserna föll med över en och en halv dollar till 64:43 dollar per fat. Oljejätten Exxon, som är världens största börsföretag, steg med 0,6 procent till 61:46.

Sedan investmentbolaget Bear Stearns höjt riktkursen för snabbmatsgiganten McDonalds steg aktierna med 3,2 procent till 33:70 dollar. Uppgången bidrog även till att höja Standard & Poors index för restaurangkedjor med 2,5 procent.

Läkemedelsjätten Pfizer steg 1,3 procent sedan analytiker sagt att amerikanska läkemedelsverket på torsdagen kan komma att ge en positiv rekommendation för insulinmedlet Exubera.

Annons

IT-aktier hörde till förlorarna. Ett exempel var Altera som tillverkar programmerbara mikrochips. Bolaget föll med nära 7 procent efter att ha sänkt prognosen för vinstmarginalen.

Astra Zeneca stängde 0,6 procent högre än i Stockholm, och Ericssons slutkurs var 0,9 procent upp.

Dollarn stärktes mot kronan med 0,4 procent, och en dollar kostade 7:49.

Annons

TT

Annons