Finans Nyhet

Första JAS-planen på tjeckisk mark

Publicerad

Efter många misslyckanden är nu de första JAS-planen äntligen exporterade. I dag landade sex stycken plan av version C och D på tjeckisk mark. De sex flygplanen flögs av piloter från både det tjeckiska flygvapnet och det svenska flygvapnet.

”Från svensk sida känns det givetvis mycket bra att vi med den här första leveransen har visat att vi har klarat av den mycket snäva tidsram som gäller för leveranserna till Tjeckien. Bakom detta ligger ett mycket engagerat och målinriktat arbete från FMV, Försvarsmakten och Saab”, säger Per Nilsson, projektledare för Tjeckienprogrammet vid FMV i ett pressmeddelande.

Enligt Försvarets materielverk, FMV, ska flygplanen först testas av det tjeckiska flygvapnet innan de formellt överlämnas vid en ceremoni den 26 april.

Affären bygger på ett leasingavtal och innebär att Tjeckien under 10 år leasar fjorton JAS-Gripen flygplan, 12 ensitsiga och två tvåsitsiga av C- och D-versionen.

Annons

Utöver de sex som levererades i dag ska resterande åtta JAS-flygplan levereras i augusti.

I leasingavtalet ingår även att svenska piloter och tekniker ska finnas på plats i Tjeckien för att hjälpa till och verka som rådgivare åt det tjeckiska försvaret.

Realtid.se

Annons

Annons