Finans Nyhet

Fondexperter ger bästa tipsen

Publicerad

Balkanfonderna har nått toppen, nu är det dags att ta hem vinsterna, och Ryssland är alltför riskabelt att investera i. Det anser fondexperter som tipsar Realtid.se om bästa investeringarna.

Jonas Lindmark, Morningstar:

– Jag rekommenderade Balkanfonder i höstas, men tror att dessa kan ha nått toppen förra veckan. Den typen av riskplaceringar kan gå bra ett tag till men eftersom det har varit två extremt bra år med uppgångar på runt 100 procent för aktier på Balkan, är det riskabelt att hoppa på tåget så här sent. Flyktigt utländskt kapital dominerar också mer på sådana här små aktiemarknader. När kapitalet strömmar in går kurserna i taket och när trenden vänder, vilket den kommer att göra, kan det gå brant utför väldigt fort. Ryssland är också en marknad som jag skulle undvika. Det finns oroande tendenser om att Ryssland är på väg bort från demokrati och marknadsekonomi, jag tycker inte det är en risk värd att ta.

Vilka marknader rekommenderar du?

Annons

– Den största nyheten är att jag rekommenderar Sverigefonder. Det är lättare att hitta duktiga förvaltare som agerar på Stockholmbörsen och jag har ingen anledningen att tro att Sverige skulle gå sämre än världsindex. Jag håller också kvar vid Japan som var en vinnare under 2003. Även under 2004 gick Tokyobörsen bra. Tror man att Japan kommit tillrätta med de strukturella problemen är Tokyobörsen lågt värderad. Personligen tror jag att de håller på att lösa problemen.

Vilka branscher tror du på?

– Läkemedelsaktier är globalt sett de mest undervärderade. De har gått sämre än snittet två år i rad – delvis på grund av en hel rad negativa nyheter – men den negativa synen på läkemedelsbolagen är överdriven. Vi har en åldrande befolkning i världen och därmed ett ökat behov av läkemedel, det kvarstår.

Annons

Mats Wester, Sparöversikt:

– Balkanfonder innebär en hög risk. Börserna är pyttesmå, har låg omsättning och styrs av utländska investerare. Alla beståndsdelar finns på plats för att pumpa upp börskurserna på en orimlig nivå. Inte heller tror jag på USA som kommer att tampas med problem och låga dollarkurser lång tid framöver. Visserligen har dollarn gått upp något på sistone, men jag tror att den kommer att vända nedåt igen.

Vilka marknader rekommenderar du?

Annons

– Hellre en bred Europafond än en USA-fond. Dessutom tror jag på Sverigefonder. De svenska företagen har genomgått effektiviseringar och svenska kronan kommer att vara stark, men generellt sett måste vi ha realistiska förväntningar. Vi får vara nöjda om vi får en uppgång på 10-12 procent under 2005.

Jesper Strandberg, Aktiespararna:

– Balkan är en jätteintressant marknad på lång sikt. BNP-tillväxten kommer att vara fortsatt hög framöver. Det är emellertid riskabelt att gå in på en marknad som gått väldigt bra under en sådan här lång tid. En investerare kommer sannolikt att få en bra resa på slutet, men vägen tid kommer att vara kurvig. Att investera i Ryssland är också ren gambling, särskilt som landet befinner sig i ett politiskt väldigt känsligt läge.

Vilka marknader rekommenderar du?

– En bred Östeuropafond är det bra alternativ till Balkan för investerare som vill placera mindre riskabelt. USA går mot ljusare tider och jag tror att dollarn kommer att stärkas framöver. Den som vill spekulera kan satsa på en kort dollarfond

Vilka branscher tror du på?

– Det är svårt att veta var i konjunkturcykeln vi befinner oss, men jag tror att vi passerat de cykliska tllväxtbolagen och råvarufonderna. Jag skulle också undvika fastighetsfonder, de har inte så mycket mer att ge. Läkemedel kommer senare i konjunkturen och jag skulle tro att det är där vi befinner oss idag.

Annons