Fondbolag: Teslas anställda måste få organisera sig

Taggar i artikeln

Tesla
Tomas Flodén, kapitalförvaltningschef på AMF. Foto: Arkiv.
Publicerad
Uppdaterad

Flera svenska fondbolag har tröttnat på elbilstillverkaren Teslas konflikt med facket IF Metall. AMF Fonder tillsammans med flera andra institutionella aktieägare kommer att kräva att Tesla ger de anställda rätt att engagera sig fackligt vid vårens stämma.

Finwire

— Vi tror inte det är ett långsiktigt avkastningsmässigt sätt att bedriva ett företag på. Tittar man på den svenska modellen och den svenska industrins framgångar handlar snarare om att man har ett bra och positivt samarbete med de fackliga organisationerna, säger AMF:s kapitalförvaltningschef Tomas Flodén till SVT Nyheter.

Enligt Flodén kan det bli aktuellt för AMF Fonder att sälja innehavet i Tesla ifall biljätten bryter mot någon av FN:s konventioner.

SVT uppger att även Sjunde AP-fonden vill att konflikterna kring Tesla upphör.

Annons

Den statliga fonden äger aktier värda 9 miljarder kronor i biljätten och kommer vid stämman att, tillsammans med delstaten New York, lägga fram ett förslag som rör de arbetsrättsliga konflikterna gällande trakasserier av anställda.

— Detta är dessutom en risk för en investerare eftersom de kan hamna i domstol, de riskerar få problem med myndigheter och i längden skadar det deras förutsättningar att rekrytera människor, säger pensionsfondens hållbarhetschef Johan Florén.

Annons