Finans Nyhet

Fond planerar sänka Coca-Cola

Publicerad

En före detta Wall Street-mäklare planerar att lansera en hedgefond med det uttalade målet att sänka Coca-Cola-aktien.

Vinster från fonden vill ex-mäklaren, Max Keiser, dela ut till folk i länder som han anser att den amerikanska läskedrycksjätten exploaterat.

Den nya hedgefonden ska enligt Keiser registreras tidigt nästa år, troligen med säte i Storbritannien. Grundkapitalet ska bestå av 100 miljoner dollar som Keiser hoppas att investerare ska satsa i fonden.

Under det kommande året siktar Keiser på att få ned Coca-Colas aktiekurs till 22 dollar från dagens värde på omkring 40 dollar. Vinsten för hedgefonden ska göras genom att sälja Coca-Cola-aktier till ett högt pris och köpa tillbaks dem till ett lägre pris.

Annons

Utdelningen av vinsten ska äga rum under överinseende av Zak Goldsmith, som driver tidskriften Ecologist i London.

– Denna så kallade kampanj är baserad på uppenbara lögner. Det är synd att någon försöker skada Coca-Colas aktieägare genom att göra så utan att ta hänsyn till fakta, sade Coca-Colas talesman Ben Deutsch i en kommentar.

Enligt Keiser har Coca-Cola förgiftat områden i Indien och brutit mot mänskliga rättigheter i Colombia. Bolaget har kategoriskt tillbakavisat dessa anklagelser.

Annons

Keiser hoppas på draghjälp från den anti-amerikanska stämning som drabbat multinationella företag från USA, som Coca-Cola, i kölvattnet på den USA-ledda invasionen av Irak.

I oktober föll Coca-Cola-aktien till den lägsta nivån på ett år, 38:30 dollar. Då handeln stängde i onsdags kostade aktien 39:80 dollar, vilket kan jämföras med 85 dollar i slutet av 1990-talet.

Coca-Colas börsvärde uppgår för närvarande till 96 miljarder dollar.

Annons

TT

Annons